UZMANINDAN UYARILAR

UZMANINDAN UYARILAR

Akne, siyah nokta ve benler, özellikle gençlerin korkulu rüyası olan bu rahatsızlıkların nedenleri ve tedavi yöntemleri Sağlık Rehberinde konuşuldu.

 

 

Televizyonumuzda yayınlanan Sağlık Rehberi programına Düzce Özel Çağsu Hastanesi Dermotoloji Uzmanı Ayşegül Mebruke Turan katıldı.

Turan programın ilk bölümünde özellikle gençlerin korkulu rüyası olan akne, sivilce ve siyah noktaları anlattı.

Aknenin ergenlik döneminde başlayan yüz ve vücutta çıkan deri döküntüleri, siyah noktaların ise aknelerin ilk belirtisi olduğunu söyledi. Ergenlik döneminde yağ bezlerinde başlayan aşırı çalışmanın yağ salgısını artırdığını söyleyen Turan, gözeneklerin tıkanmasıyla ilk olarak beyaz noktaların ortaya çıktığını, bakterilerin gözeneklere yerleşmesi ile ise sivilcelerin meydana geldiğini belirtti. Tedavi edilmediği takdirde ileride izler kalabileceğini de vurguladı.

Aknelerin nedenleri hakkında da konuşan Turan son yapılan çalışmalarla bazı gıda maddelerinin akneleri artırdığını söyledi.

Turan, ? Net veriler yok ama özellikle çikolata ve sütün akneyi artırdığına dair veriler mevcut. Hazır gıdalar özellikle yoğun yağlı ve şekerli, fast food tarzı gıdaların da akneleri artırabildiği verileri var. Bizim polikliniklere çok hasta geliyor, cips yiyorum, yumurtayla, kuruyemişle artıyor şeklinde, bunlar bizim için önemli aslında hastanın kendi gözlemleri. Hastalara etkisini artırdığınız gıdalardan uzak durun ya da minimum tüketin önersinde bulunuyoruz.? Dedi.

Akne tedavisinde öncelikle aknenin seviyesinin belirlendiğini söyleyen Turan, hafif şiddetteki hastalarda krem tarzı ilaçlarla tedavi yapıldığını, antibiyotik tedavisi uygulandığını dile getirdi.

Hastaların akne ya da sivilcelerini sıkmaları halinde daha derin ve tahriş edici izler kaldığını vurgulayan Turan, geçmesinin daha zor olduğunu belirtti.

Turan,  Vücutta oluşan benlerin çeşitlerinde de kırmızı ve küçük benlerin tehlikesi olmadığını söylerken, dikkat edilmesi gereken kahverengi et benlerinin güneşten korunması gerektiğini söyledi.

Turan, ? mevcut benlerde kötüye dönüşmenin en baş sebeplerinden biri üzerinde güneş yanığı olması. Yoğun güneşe maruz kalması olabilir. Özellikle çocuk yaşlarında güneş yanığı geçiren kişilerin o bölgedeki benlerinde ileride kötüye dönüşme ihtimalinde biraz artış oluyor. O açıdan güneşe dikkat edelim. Benleri kişiler kendileri gözlemlemeliler. Gözlerine hoş gelmeyen bir değişiklik, asimetrikleşme, siyahlaşma, kanama, ani büyüme gibi belirtiler varsa mutlaka dermotoloğa başvurmaları gerekir? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.