UYUŞMAZLIKLARDA ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLU

UYUŞMAZLIKLARDA ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLU

 Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yollarından biri olan ve TBB tarafından hayata geçirilen Avukatlık Kanununun 35/A maddesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, meslektaşları ve Düzcelilerden kendilerine destek vermelerini istedi.

 

 

Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, Türkiye Barolar Birliği (TBB)?nin, Türkiye genelindeki Barolarında desteğini alarak,  1136 Sayılı Avukatlık Kanunun 35/A maddesinde yer alan, uyuşmazlıkların alternatif çözüm yollarından biri olan 35/A uzlaşmasını hayata geçirdiğini söyledi.

 

TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANACAK

 Konu ile ilgili çıkarılan Yönetmeliğin Resmi Gazete?de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini de ifade eden Ay, ?Bu sayede artık yıllarca süren uyuşmazlıkların çözümü saatler içinde sağlanacak, vatandaşın hakkı en üst seviyede korunacak,  toplumsal barış bir nebze olsun sağlanmış olacaktır? dedi.

 

TEMEL İLKE VE İÇERİK

35/A Uzlaşması ve temel ilkesinin içeriği hakkında da açıklamalarda bulunan Ay, şöyle konuştu;

 ?1136 Sayılı Avukatlık Kanunun 35/A maddesi, taraflar arasından ortaya çıkan uyuşmazlığı uzlaşma yöntemiyle En Kısa Sürede Ve En Az Masrafla Çözmek İçin Uygulanacak Usul Ve Esasları Belirlemek Üzere Düzenlenmiştir.

 Temel ilke, taraf avukatlarının usule ve esasa ilişkin her konuda anlaşması, buna göre uzlaşma görüşmesi talebini kabul edip etmemekte avukatlarının serbest olması, baroların yer ve kolaylaştırıcı avukat sağlamak suretiyle uzlaşmaya destek olmasıdır.?

 35/A maddesi uzlaşmasında taraf avukatlarının asli unsur olduğuna dikkati çeken Baro Başkanı Ay, ?Tarafların görüşmelerinde tarafa avukatlarının bulunması ve  uzlaşma tutanağı da mutlak surette  imzalarının bulunması gereklidir? şeklinde konuştu.

 

UYUŞMAZLIKLARIN TAMAMINDA UYGULANABİLECEK

 Ay, maddenin hangi uyuşmazlıklarda kullanılabileceğini de belirttiği açıklamasının devamında, ?Taraflar kendi iradeleri ile istem sonucunu elde edecekleri uyuşmazlıkların tamamında  uygulanabilir. Bu da oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır? ifadelerini kullandı.

 

ARABULUCULUK ve 35/A MADDESİ

 1 Ocak 2018 tarihinde zorunlu olarak işçi alacakları konusunda getirilen arabuluculukta, taraf vekillerinin bulunmasının zorunlu olmayışı, özellikle işçi yönünden hak kayıplarını getirdiğini,  işveren yönünden ise uzlaşmanın sağlanamaması sonucunu doğurduğunu dile getiren Azade Ay, ?Nitekim de Düzce ilinde 01.01.2018 tarihinden bu yana arabuluculuğa 390 başvuru olmuş, ancak bu başvuruların sadece 71 tanesi anlaşma ile sonuçlanmıştır. 35/A maddesi gereğince yapılan uzlaşma çalışmalarında ise taraf vekillerin bulunması ve sürecin bilhassa taraf vekilleri ile yönetileceği göz önünde bulundurulursa, anlaşma ile masadan kalkmak pek mümkün olmayacaktır? dedi.

 

ARABULUCULUKTA NİSBİ 35/A?DA MAKTU ÜCRET

Üzerinde ısrarla durdukları 35/A maddesinin aynı zamanda masraflı bir yöntemde olmadığını savunan Ay, şunları dile getirdi:

 ?Sadece, Baro Başkanlığımızdan kolaylaştırıcı avukat istenildiği takdirde, kolaylaştırıcı avukata maktu bir ücret ödenecektir. Bilindiği üzere arabuluculukta, arabulucuya nisbi oranda ücret ödenmektedir.

35/A maddesi gereğince tutulan uzlaşma tutanağı yahut bazı uyuşmazlıkların çözüldüğünü gösteren kısmi uzlaşma tutanağı İİK gereğince ilam niteliğindedir ve herhangi bir yürürlük şerhine de ihtiyaç bulunmamaktadır.

 Kaldı ki, vatandaşlarımız ilk duruşmaya kadar bu yoldan faydalanacakları gibi ilk duruşmadan sonra ise sulh hükümlerinin izin verdiği ölçüde bu sistemden faydalanabilirler.?

 

DÜZCELİLERDEN DESTEK BEKLİYOR

Silahların Eşitliği İlkesinin Tam Anlamıyla Sağlanacağı Tek Alternatif Çözüm Önerisinin Bu olduğunu sözlerine ekleyen Baro Başkan Ay, açıklamalarının sonunda şöyle konuştu:

 ?Bu Nedenle, Düzce Barosu Tarafından, Meslektaşlarımızın ve Düzce Halkının Yararlanacak Bir 35/A Uzlaşma Odasının Tefrişatı Yapılmıştır. 16.03.2018 Tarihinde Kadar Da Kolaylaştırıcı Avukat Sicili De Oluşturulmuş Olacaktır.

 Bu konuda hem Düzceli hemşerilerimizden hem de baromuza kayıtlı meslektaşlarımızdan, 35/A maddesi gereğine alternatif çözüm yolunda bizlere destek vermesini bekliyoruz.?


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.