Fındık Üreticileri Bahçeye Dönüyor Ama?

Fındık Üreticileri Bahçeye Dönüyor Ama?

Dallar yeşillenmeye başlayınca Fındık Üreticileri bahçelere dönmeye başladı. Cuma gününden itibaren başlayan Fındıkta Alan Bazlı Destek ödemelerini de alan üreticiler fındık bahçelerine döndü. Fakat geçen yılda istenilen fındık fiyatları oluşmadığı için destek fiyatları çiftçilerin kişisel borçlarına da kullanılıyor.

Geçen seneki ürünün fiyatının çiftçinin beklediği seviyelerde olmamasının çiftçiyi bir miktar ürününe küstürdüğünü vurgulayan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Abdullah Kalafat, ?İnsanlarda ürüne bakmama gibi ya da eskisi gibi özenmeme gibi bir durum oluştu. Ancak dallar yeşermeye başladıkça insanlar bahçesiyle ilgilenmek durumunda kalıyor. Peki üretici bunu önceki yılların zevki ile mi yapıyor, hayır yapmıyor. Biraz bir küskünlük var. Ancak yine de bahçesine sahip çıkması gerektiğini biliyor. Çünkü bu arazinin bir şekilde bakılması gerekiyor. Bana bir önceki seneye göre gübre atımı bugünlerde hemen aynı seviyelere geliyor. Biraz düşüklük var. Ancak bunu ben üreticinin cebinde para olmamasına bağlıyorum.? dedi.

ÜRETİCİNİN CEBİNDE PARA YOK

Asıl sıkıntının çiftçinin cebinde para olmaması olduğunu dile getiren Kalafat, ?Fındık üreticisinde bir önceki sene ihtiyaçlarını karşılayıp fındığına yapacağı masrafın parası cebinde kalmadı. Biraz dönüm parası ödemelerini bekliyor diye düşünüyorum. Cebine para girdiğinde fındık için yapması gereken masrafı yapacağını sanıyorum. En azından yapması gerekiyor. Bunu biliyorum. Ancak kuşak değiştikçe bu konuda daha fazla sıkıntı çıkacak diye bir ön görüde bulunmak istiyorum. Çünkü yeni kuşağın fındıktan para kazanamadığı için fındık bahçesinde çok fazla gönlü yok.? diye konuştu.

GENÇLER FINDIKTAN SOĞUYOR!

Göç olgusuna dikkat çeken Kalafat, ?Önce köylerden şehirlere sonra şehirlerden metropollere olan göç genç nüfusu burada tutmuyor. İnsanlar bir hayat kurarlar ama köye bağımlı bir hayatın kendini geçindiremeyeceğini düşünüyor. Çünkü anne-babasının fındıktan para kazanamadığını görüyor. Emeğinin karşılığını istediklerine oranda alamadıklarını görüyor. Bu durum karşısında ister istemez tarımdan soğuma oluyor. O zaman memleketinden daha fazla göç ediyor. Benim neslim yada benden önceki nesil için var olan bahçeye bakmamak ardır, utanılacak bir şeydir. Hiç gelir alınmasa bile o bahçeye bakılması gerekir. Yeni gençlikte o mantık yok. Sonuçta para kazanmıyorsam ben niye bahçeye bakayım diyor. Kaldı ki çoktandır da para kazanamıyor. O anlamda fındıktan bir soğuma var.? şeklinde konuştu.

BAKMAMAKLA MALİYET DÜŞMÜYOR

?Bir şekilde insanlara para kazandırmanın yolunu bulmamızı gerekir.? diyen Kalafat, ? Bu sosyal devlet mantığı ile insanlara para dağıtarak da olmaz. Bir şekilde üreten toplum olmalıyız. Üretin toplum her zaman daha iyi sonuçlar elde eder. Bizim üretmemiz gerekiyor. Üreten bir ülke olmamız gerekiyor, şehir olarak üretmemiz gerekiyor.  Şu anda üretebileceğimiz en iyi ürün fındık. Fındığı üretip çiftçinin para kazanması gerekiyor. Bizim de devlet olarak buna uygun politikalar oluşturmamız gerekiyor. Fındık üreticisinin de elinden geldiği kadar maliyeti düşürmesi gerekiyor. Bunun için de ürününe iyi bakarak verimi artırması gerekiyor. Bakmamakla fındığın maliyeti düşmüyor. Üretimi artırmakla maliyet düşüyor. Bunun hesabının iyi yapılması gerekiyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.