2 ZARARLIYA KARŞI MÜCADELE ZAMANI

2 ZARARLIYA KARŞI MÜCADELE ZAMANI

Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, fındıkta külleme hastalığı ve fındık kurduna karşı mücadelede üreticilere uyarılarda bulundu.

 

 

Fındıkta önemli verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalığı, ilk belirtilerini taze sürgün ve yapraklarda gösterirken, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getiriyor.. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşme meydana gelirken, , şeker üretimi durarak bitkide gelişim geriliği görülüyor, yapraklar vaktinden önce dökülüyor..

Fındık üretimine büyük zarar veren külleme hastalığı ile ilgili mücadelede, bulaşıklık kaynağı olabilecek bitki artıklarının bahçeden uzaklaştırılarak ilk enfeksiyon kaynaklarının ortadan kaldırılması gerektiğini bildiren Tarım İl Müdürü Harun Kabaoğlu, dip temizliklerinin sezon içinde en az 2 kez yapılması gerektiğini,  çotanak bağlama döneminde ise kimyasal mücadeleye başlanması gerektiğini belirtti.

Kabaoğlu, ilk ilaçlamalarda kozalak akarının kontrol etmesi sebebi ile hava sıcaklıklarına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

 Fındık bahçelerinde ana zararlı konumunda olan ve ekonomik zarar seviyesinin üzerinde zarar yapma kabiliyeti olan Fındık Kurdu hakkında da uyarılarda bulunan Kabaoğlu,  Fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla zarar verdiğini kaydetti.

Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birinin Kültürel Mücadele olduğunu söyleyen Kabaoğlu,  Bahçe toprağının çapalanmasının böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etken olduğunun altını çizdi.

Kabaoğlu, ? Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak surette bir ön sayım yapılmalıdır. İlaçlama bahçedeki hâkim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 15-25 Mayıs 2018 tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise bu tarih 18-28 Mayıs 2018 tarihleri arası olmakla birlikte yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.