MÜCADELE ŞEKLİ POPÜLASYONA BAĞLI

MÜCADELE ŞEKLİ POPÜLASYONA BAĞLI

Düzce?de uzun yıllardır çiftçilerin baş belası haline gelen Amerikan Beyaz Kelebeği?nin erken görülmeye başladığını  bildiren Tarım İl Müdürü Harun Kabaoğlu,  mücadele zamanının da başladığını söyleyerek, çiftçileri uyardı. Kabaoğlu, popülasyonun yüksek olması halinde ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini bildirdi.

 

 

Düzce?de , Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı birinci döl zararı genellikle Haziran ayında ortaya çıkmasına rağmen bu yıl iklim koşullarındaki farklılaşma nedeniyle Mayıs ayının son haftalarında görülmeye başlandı.

Son yıllarda üreticinin başına dert olan ve adeta Düzce?nin dört bir yanını saran bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlar meydana getiriyor..

Tarım İl Müdürü Harun Kabaoğlu, beyaz kelebek zararlısı ile hangi durumlarda mücadeleye başlanması gerektiği şöyle açıkladı:

UÇ DALLAR KONTROL EDİLMELİ

İlk kelebek çıkışlarının 13 Nisan 2018 tarihinde görüldüğü ancak kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü bu günlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yapraklar kontrol edilmelidir, Kelebek yumurta paketlerini dalların uç yapraklarına bırakması nedeniyle Tırtıl kolonilerini yada yumurta paketlerini saymak için dalların uçlarına ve genellikle yaprak altlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayım yapılmalıdır. Sayımlar sonucunda Ocak başı 5 tırtıl kolonisi yada yumurta paketi tespit edilirse ekonomik zarar eşiğinin üstünde olması nedeniyle  mücadeleye karar verilmelidir.

POPÜLASYON YOĞUNLUĞU DİKKATE ALINMALI

Kabaoğlu yaptığı açıklama da, Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının yılda Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olduğunu, mücadele kapsamında yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanının geldiğini belirterek, Entegre Mücadele Prensipleri (IPM) kapsamında yapılacak ilaçlı mücadele de asıl amacın zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak, meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olması gerektiğini vurguladı.

Mücadele  kapsamında İl Özel İdare destekli olarak alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü köy muhtarlıklara dağıtıldığını söyleyen Kabaoğlu,  ?çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanması gerekmektedir.. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılması önemli olup, bu nedenle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak yazdırdıkları reçete ile  ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir. İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ayrıca mahallelerde Düzce Belediyesi tarafından da zararlı ile mücadele için bir organizasyon yapılmıştır..? dedi.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.