İÇ MİMARLARA BİR DOKUN BİN AH İŞİT

İÇ MİMARLARA BİR DOKUN BİN AH İŞİT

Düzce İç Mimarlar Odası üyeleri, özellikle devlet kurumlarında imza yetkisi olmamasından dolayı sitemliler. Mesleklerini yeterince icra edemeyen İç mimarlar, devlet kurumlarına çağrıda bulunarak, ? İç mimarlardan korkmayın? dediler.

 

 

TMMOB İç Mimarlar Odası Düzce İl Temsilcisi Zülal Kahruman ve oda üyeleri  odanın sorunları ve talepleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptılar. Türkiye?de ve Kıbrıs da toplam da 63 üniversiteden diploma alan, 60 bin  civarında mezunu olan içmimarların en büyük probleminin, temel mesleki ve insan haklarının ihlal edilmesi olduğunu söyleyen Kahruman, mevcut uygulamalarda İçmimarların ürettikleri, sanat eseri olan projelerini, Resmiyete dökebilmek için kamu yetkililerince, eser haklarının mimar meslek mensuplarına devredilmesiyle işlem yapabildiklerini dile getirdi.

 

MESLEKİ DENETİM HAKKIMIZ ENGELLENİYOR

Kahruman, ? Ruhsat föylerinin, Proje müellifleri bölümünde İçmimara yer vermemektedirler. Ya da Proje müellifliği bölümünde yer verildiğinde, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nedeniyle eserin oluşturulması sırasındaki, mesleki denetim hakları engellenmektedir. Bu davranış İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ve Ülkemiz Anayasasına aykırıdır. İçmimarların eser üretme ve üretilişini denetleme hakkı İnsan hakkıdır, meslek hakkıdır. Hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır.  Bu uygulamaya sebebiyet veren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği derhal revize edilmelidir.? Dedi.

 Avrupa?da son derece geniş yetkilere sahip İçmimarların, Ülkemizde mesleklerini icra etmek için ?eser haklarını devredecek mi??diye soran Kahruman, bu durumun ülkemiz açısından ciddi bir prestij kaybı olacağını vurguladı.

 

MESLEĞİMİZE SAYGU DUYULMASINI İSTİYORUZ

Kahruman, ? Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin revize edilmemesinin en büyük nedeni Kamu kurumlarındaki meslek oligarşisidir. Ülkemiz Kamu Kurumlarındaki gruplaşma, kamu yararı yerine mesleki taassubu üstün tutma yaklaşımlarından dolayı, Ülkemiz ciddi bir zarar görmektedir. Ve biz İçmimarlar, diyoruz ki; Kamu Kurumlarında Lobi kuramamış meslek mensuplarının, ülkemiz Vatandaşının da İnsan hakkının ve meslek haklarının, korunması hakkı vardır. Devletimizin, her Ülke vatandaşının insan hakkına ve meslek hakkına, saygılı davranması gerekmektedir. 60 in  içmimar olarak Siyaset kurumlarına sesleniyoruz; Meslek haklarımıza, Eser haklarımıza saygılı olunmasını, bir an önce gerekli düzenlemeleri yapılmasını ve bu sorunun çözülmesini istiyor, yılmadan usanmadan konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu önünde önemle belirtiyoruz.? Şeklinde konuştu.

Düzce?de de iç mimarlık konusunda insanlarda henüz bilincin yerleşmediğini de dile getiren Kahruman ve yönetim kurulu üyesi Kerem Topçu ise bazı işletmelerde iç mimar bulundurulması konusunda zorunluluk getirilmesini istediler.  

İç Mimar Nurullah Yıldız ise, en çok sorun yaşadıkları konuyu devlet kurumlarının yaptığı donatılara iç mimar yönlendirilmemesi ve iç mimarların imza yetkisi olmaması şeklinde ifade etti.

 

ÇOK YANLIŞ UYGULAMALAR

Yıldız, ? Alınan ihale iç mimarsız bir şekilde, prosedürlere uyularak ama kesinlikle iç detayları göz önüne alınmadan uygulanmaya çalışılıyor. Burada en çok karşımıza çıkan şeyler, mekanlar insanların psikolojilerini etkileyen, aralarındaki diyalogları etkileyen alanlardır. Herkes bir şeyler bildiğini sanıyor, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, mekan sahipleri ücretlerden kaçabilmek için iç mimar çalıştırmak yerine sağdan soldan görsellerle bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Aslında çok yanlış, iç mimara para vermek istemiyorlar, kestikleri parayı mekana yaptıkları yanlış yatırımlarla aslında 2 yıl sonra mekanda bırakıyorlar.? Dedi.

 

TÜM DEVLET KURUMLARINDA TEHLİKE VAR

Yıldız konuşmasına şöyle devam etti:

?Devlet kurumlarında yapılan yanlış uygulamalardan dolayı, öğrencilerin hayatları tehlikeye girebiliyor. Geçen sene yaşanan olayda, bir devlet okulunda, normal şartlardan daha yükseğe yapılan lavabonun üstüne çıkıp ellerini yıkamaya çalışan bir ilkokulu öğrencisi lavaboya asılınca kırılması sonucu boğazı kesilerek yaşamını yitirdi. Ne kadar acıdır ki bu tehlike tüm devlet kurumlarında var. Bir iç mimara yetki verilerek bu işte sorumlu kılınması gerekiyor. Bu da imza yetkisi ile olacak bir şey.?

Yıldız, iç mimarlar adına devlet kurumlarına seslenerek, ? iç mimarlardan korkmayın, biz sosyete hitap eden meslek mensupları değiliz? derken, tamamen ücretsiz danışmanlık verebileceğini belirtti.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.