TÜRKİYE SEÇİME ODAKLANDI

TÜRKİYE SEÇİME ODAKLANDI

Nasıl oy vereceğim? İttifaklar ne anlama geliyor? Nereye mühür basarsam hangi partiye yarar? İşte tüm bunlar, 24 Haziran'da Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğine yön verecek 2 seçimle alakalı vatandaşın kafasında yanıt bekleyen sorular.

 

 

'Tek sandık çift pusula' şeklinde vatandaşların önüne gelecek seçimde; hem cumhurbaşkanının belirlenmesi için oy kullanılacak hem de milletvekili seçimi için... Peki oy kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte 24 Haziran seçimleri hakkında bilmeniz gerekenler..

24 Haziran Pazar günü kelimenin tam anlamıyla Türkiye geleceğini oylayacak. Bu seçim birçok açıdan önem taşıyor. Bu seçimlerle birlikte geçen yılki referandumda kabul edilen anayasa değişiklikleriyle getirilen ?Cumhurbaşkanlığı Sistemine? geçiş tamamlanmış olacak. Mart ayında kabul edilen ve kısaca ?ittifak yasası? olarak da bilinen kanun değişikliği de ilk kez bu seçimde uygulamaya girecek. Bu düzenleme ile seçimde ittifak kuran partiler, yüzde 10'luk seçim barajından da muaf olacak.

 

NASIL OY KULLANACAĞIM?

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana ?TERCİH? veya ?EVET? mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

 

İTTİFAKLAR İÇİN NASIL OY KULLANILACAK

Milletvekili Seçimlerinde ittifak grupları arasında; iktidar kanadında ?Cumhur İttifakı (AKP-MHP)?, muhalefet kanadında ise ?Millet İttifakı (CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi, Demokrat Parti? yer alıyor.

Milletvekili seçimleri pusulasında eğer bir ittifaka oy verilecekse; ittifak alanı içinde birden çok mühür vurulursa ya da tek mühür olsa dahi bu mühür iki partiyi birden kapsayacak şekilde vurulursa oylar ?ittifak oyu' olarak yazılıp daha sonra YSK tarafından ilgili partilere oransal dağıtımı yapılacak.

İttifak alanında bir partiye ayrılan sınırlar içerisinde birden çok mühür vurulması, ya da bu alana tek mühür vurulması halinde oylar ilgili partiye yazılacak.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.