FINDIK HASAT TARİHLERİ AÇIKLANDI

FINDIK HASAT TARİHLERİ AÇIKLANDI

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, yapılan arazi çalışmaları sonucunda Düzce İl genelindeki  2018 yılı fındık hasat tarihlerini açıkladı. Buna göre il genelindeki hasat tarihleri 3 aşamada 4 Ağustosta başlayıp 18 Ağustosta sona erecek.

 

 

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, il genelindeki fındık hasat tarihlerini açıkladı. Kabaoğlu, Sahil  Kesiminde 4 Ağustos, Orta   Kesimde 11 Ağustos,  Yüksek Kesimde ise 18 Ağustos tarihlerinde fındık hasadının başlayacağını duyurdu.  ,    

Üreticilerin fındık hasadında dikkat etmesi gereken konular hakkında da uyarılarda bulunan Kabaoğlu,  Üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce fındık hasadını güçleştirmemesi ve yere düşen fındığın kaybolmaması için hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapılması gerektiğini kaydetti.

Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmamasının önemli olduğuna dikkat çeken Kabaoğlu,

? Fındığın en iyi hasat edilme şekli silkme suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır.? Dedi.

Bölgede yaygın olarak uygulanan daldan el ile toplanarak fındığın hasat edilmesinde, dalların birbirine sürtünmemesine, çotanakların dala birleştiği yerden tek tek koparılmasına ve gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklara zarar vermemek için sıyırma şeklinde toplama yapılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Kabaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

?Toplanan fındıklar çuvallarda bekletilmemelidir. Toplanan fındıkların harmanlanmasında fındığın iyice kurutulması, kurutulan fındıkların serin, kuru ve havalanabilir nitelikteki yerlerde depolanması gerekmektedir.  Hasat olumundan önce toplanmış, iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olduğu bu gibi fındıklarda küflenme, acılaşma ve kızışma olmaktadır. Yine insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksin de erken toplama, olumsuz harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanmaktadır.

Üreticilerimizin fındıkta rekolte ve kalite kaybı yaşamamaları ve sağlıklı üretim için belirlenen hasat tarihlerinden önce fındıklarını hasat etmemeleri çiftçilerimizin yararına olacaktır.?

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.