ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMMINA TEPKİ

ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMMINA TEPKİ

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan zamların  yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucu olduğunu savunan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve  Makine Mühendisleri Odası Düzce Temsilcileri, Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmelerin, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtıldığını belirttiler.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Düzce İl Temsilci Yardımcısı Abdurrahman Güneş ile, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Düzce İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Yavuz Öveç, yaptıkları yazılı açıklama ile doğalgaz ve elektrik fiyatlarına enflasyon hedefini yalanlayan zamlar yapıldığını bildirdiler.

DAHA YÜKSEK ORANDA ZAM YAPILACAK

Doğalgaz fiyatlarına yapılan bu fahiş zam ile birlikte önümüzdeki günlerde elektriğe birden çok kez ve daha yüksek oranda zam yapılmak zorunda kalınacağını açıklayan Güneş ve Öveç,

2017 yılı itibariyle tüketilen 53 milyar m3 doğalgazın % 36 ?sının (19 milyar m3) elektrik üretiminde kullanıldığı ve 2018 yılı verilerine göre mevcut elektrik enerjisi kurulu gücünün % 26?sının doğalgaza dayalı santraller olduğu düşünülecek olursa açıklanan bu zamlarla kalınmayacağı, elektriğe ileride daha yüksek oranda zam yapılacağının anlaşıldığını kaydettiler.

Yapılan açıklamada, ?bugün, dolar kurunun serbest piyasada 5,2981 TL.?yi yani bir haftadaki artışının yüzde 9?u bulduğu göz önüne alındığında, tüketicileri ve ülkeyi nasıl bir kaosun beklediği daha açık belli olmaktadır.? Denildi.

Elektrik fiyatlarına bakıldığında, yeni zamla birlikte elektrik fiyatlarında konutlar için, bu yılki artış yüzde 22`yi bulurken, Ticarethanelerde yüzde 27,1?i, Sanayide ise yüzde 26,7?i bulduğunu belirten Güneş ve Öveç, çiftçiler için de durumun iç açıcı olmadığını ifade ettiler.

ÇİFTÇİLER DE ZAMLI KULLANACAK

Alçak gerilimden elektrik alan aboneler içinde yılbaşından itibaren en yüksek elektrik zammının tarımsal sulama tarifesinde gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada,  bugünden itibaren geçerli olan yüzde 13.9`luk zamla birlikte çiftçilerin bu yıl elektriği yüzde 27.2 zamlı kullanacakları kaydedildi. Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zammın tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacağı vurgulandı.

DIŞA BAĞIMLI POLİTİKALARIN SONUCU

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmelerin, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucu olduğu belirtilirken,  Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtıldığı,  Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisinin büyük bir açmaza sokulduğu vurgulandı.

SIKIŞINCA ZAM ÇÖZÜMÜ

Açıklamada:

?Ülkemizde elektrik üretimi ve dağıtımında çok önemli görevleri olan TEK ve EİEİ gibi kurumları kapatarak, parçalayıp özelleştiren, yerli kaynaklardan elektrik üreten termik santrallerin yerine ithal kömür ve doğalgaz gibi ithal kaynaklardan daha pahalı elektrik üreten santralleri teşvik eden, yenilenebilir enerji kaynaklarının önündeki engelleri kaldırmayan; elektrik üreten barajları ve kömürlü termik santralleri özelleştirerek satan, ithal kömürle elektrik üreten termik santralleri teşvik eden, 4628 sayılı yasa kapsamındaki nehir santrallerini (HES) doğru düzgün planlayamayan, 1 MW`lık HES`ler için doğayı tahrip etmekten kaçınmayan ve bunların uzunca bir süre kontrolsüz ? denetimsiz inşa edilmelerine sebep olanlar sıkışınca zam yapmaktan başka bir çözüm üretemezler.

Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı tamamen özelleştirilmiş ve serbestleştirilmiştir. Enerji üretimi ve tüketimini yönetemeyenler, kamunun enerji yatırımı yapmasını yasaklayanlar, ısrarla ithal kaynaklardan pahalı elektrik üretme tercihini uygulayanlar, yerli kaynaklarla geliştirilmesi gereken projelerden vazgeçenler ve yeni ve yenilenebilir enerji üretimi önündeki engelleri kaldırmayanlar işin kolayına kaçarak zam yapmaya devam edeceklerdir. Bu tercihler ülkeyi karanlığa ve sanayi üretiminde gerilemeye, iğneden ipliğe her şeye zam yapmaya zorlayacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyecek bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır

Bu olumsuz gidişi durdurmak, ancak elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğalgaz ve ithal kömüre değil, yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi, elektrik ve doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, kayıp kaçak oranının azaltılması, verimliliğin arttırılması ve belli bir oranın altında doğalgaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ile mümkün olacaktır.? ifadelerine yer verildi.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.