DURU: BELİRSİZLİK KARAMSARLIĞA İTİYOR

DURU: BELİRSİZLİK KARAMSARLIĞA İTİYOR

CHP İl Başkanı İlhan Duru, fındık fiyatının hala açıklanmamış olmasının üreticilerde ve  müstahsillerde karamsarlık oluşturduğunu belirterek, serbest piyasa şartlarının geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticileri mağdur etmeye devam ettiğini söyledi.

Her geçen yıl gerek dünyada gerekse Türkiye?de üretim değeri artan fındığın Düzce?nin de en önemli ekonomik değerlerden biri olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı İlhan Duru,  toplam fındık dikim alanlarının da yüzde 9?unun  Düzce?de olduğunu,  İl genelinde 631.440  hektar alanda yaklaşık 54-60 bin ton fındık elde edildiğini belirtti.

Böylesine önemli bir değer olan fındık için üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Duru,  Temmuz ayı son haftası ile birlikte fındık hasadına başlanmasına rağmen halen piyasada fiyat oluşmadığını kaydetti.

Duru, ?  Şu an insanlar fındık bahçesinde çalışıyor fakat hasat edecekleri ürünü ne kadara satacaklarını bilmiyor. Çiftçilerde rekolte açıklanması ve fiyat beklentisi var. Bu muğlak durumun ortadan kalkması lazım. 'Fındık serbest piyasa şartlarında belirlenecek' denildi ve öyle oluyor ama her ne kadar serbest piyasa şartlarında belirlenecek olsa da üstü kapalı ve belirsiz bir ortamın olmaması lazım. Bu durum fındık üreticilerinde, müstahsillerde karamsarlık oluşturuyor.? Dedi.

Resmi olarak fındık alım fiyatı açıklanmadan serbest piyasada oluşan fiyatların birçok spekülasyona neden olduğunu kaydeden Duru, serbest piyasa şartlarının geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticileri mağdur etmeye devam ettiğini söyledi.

Duru, ? Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Ulusal Fındık Konseyi tarafından, maliyet esaslarına göre, fındık fiyatının en az 15 lira olması gerektiği açıklandı.  Üreticinin masrafları, mazot ve harmanlama giderleri bellidir. Bunlar bu şekildeyken 15 lira gibi bir rakam fındık için yüksek bir rakam değildir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alım kampanyası ve fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek kamuoyu ile paylaşmalıdır. Ayrıca TMO'nun fındık alım kampanyasına bu sezon FİSKOBİRLİK de dahil edilmelidir. Fındık sektöründe bir denge unsuru olan FİSKOBİRLİK'in alım kampanyasına dahil edilmesi ve bir yerinde olması, TMO'nun gücüne güç katacaktır.? İfadelerini kullandı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.