UZMANINDAN AİLELERE ÖNEMLİ UYARILAR

UZMANINDAN AİLELERE ÖNEMLİ UYARILAR

Uzmanından, çocuğu ilkokula başlayacak anne ve babalara önemli uyarılar. Düzce Özel Çağsu Hastanesinde görevli Psikolog Dilara Işıklı, ilkokula başlayacak çocuklarda yaşanan sıkıntıları azaltmak için ailelerin yapması gerekenleri anlattı.

 

 

 

2018-2019 eğitim öğretim döneminin başlamasına bir hafta kala, ilkokul birinci sınıflar çoktan sıralarına oturdu. Okula uyum sağlamaya çalışan minikler ve aileleri için Düzce Özel Çağsu Hastanesinde görevli Psikolog Dilara Işıklı?dan bu süreci nasıl atlatmaları gerektiği konusunda önemli bilgiler aldık.

Öncelikle, İlkokul 1. sınıfa başlayan çocuklarda ve velilerinde çok fazla problem yaşandığına dikkat çeken Işıklı, tatil sonrası öncelikle beslenme ve uyku düzeninin oluşturulması ile bu sürece başlanması gerektiğine dikkat çekti.

Işıklı, ? Çünkü anneden ayrılma aileden ayrılma, onlar için büyük bir kriz haline geliyor. Ailenin dışında adım attıkları ilk sosyal hayat ilkokul oluyor. Sınıfta duramama, ağlama davranışları, uyumsuzluklar gibi problemler yaşıyoruz. Öncelikle, okulların açılmasına 1 hafta kala velilerin çocuğu okula hazırlama dönemleri olması gerekiyor. İlk önce uyku ve yemek düzeni ayarlanmalı, Yaz tatilinde çıkıyoruz, çocuklar, televizyon izlemeye, oyun oynamaya, geç saatte yatıp kalkmaya alıştılar, bunları düzene sokmamız gerekiyor. Daha sonrasında kahvaltı düzenini oluşturmamız gerekiyor.? Dedi.

Çocuğun okula ilk başladığı zamanda velilerin çocuklarının yanında olması gerektiği uyarısında bulunan Işıklı, ancak bunun dozajını ayarlamanın önemli olduğunu belirtti.

Velilerin kesinlikle sınıfa girip derse katılmaması gerektiğini söyleyen Işıklı, ? Sınıfın kapısına kadar götürüp ona güven sağlayıcı, öğretmeni ile yapacağı diyalog çok önemlidir. Çünkü çocuklar  ebeveynlerin kaygısını hissediyorlar. Çocuk bu kaygıyı anlayıp bulunduğu ortamdan korkmaya başlıyor. Velilerin öğretmenlerle diyalog kurmaları gerekiyor. Çocuğu sınıfa bıraktıktan sonra, ben seni bekleyeceğim ya da seni çıkışta baban alacak gibi uyarıları yapmaları gerekiyor. Bunu bir hafta kadar sürdürmemiz gerekiyor ki çocuğa güven sağlayıcı bir ortam oluşturalım.? Şeklinde konuştu.

Velilerin yapığı bir hatadan söz eden Işıklı, çocuğa sürekli okulda ne yaptın diye sorarak baskı oluşturmanın kendisini kapatmasına neden olduğunu söyledi. Başka çocuklara kıyaslamanın ise çocuğun okuldan uzaklaşmasına yol açabileceğini vurguladı.

Işıklı, çocukların okul alışverişinde kendi seçimlerini yapmalarına fırsat verilmesi uyarısında bulunurken, anne ve babanın sorumluluğu paylaşması gerektiğini belirtti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.