NÖROLOJİ KAPSAMINDAKİ HASTALIKLARI ANLATTI

NÖROLOJİ KAPSAMINDAKİ HASTALIKLARI ANLATTI

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Doktoru uzman Dr. Kadir Tunç, nöroloji uzmanlığı alanına giren hastalıkları anlattı. Özellikle, baş ağrıları, hafıza zayıflaması ve migren konusunda aydınlatıcı bilgiler verdi.

 

 

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Doktoru uzman Dr. Kadir Tunç televizyonumuzda yayınlanan Sağlık Rehberi Programına konuk oldu.

Nöroloji konusunda merak edilenleri anlatan Tunç, komuta merkezi niteliğindeki beynin hayatı önem taşıdığını söylerken, Nöroloji uzmanlarının beyin ve sinir sistemi ile uğraşan uzmanlar olduğunu dile getirdi. Nöroşirurji uzmanlarının ise beynin operasyon gerektiren hastalıkları ile uğraştıklarını söyleyen Tunç, halk arasında bu iki uzmanlığın karıştırıldığını vurguladı.

Tunç, ? Nörolojinin belli başlı hastalığı baş ağrılarıdır. Baş ağıları ciddi bir hastalık grubudur. Baş ağrıları arasında, kafa travmaları, beyin kanamaları, kafa içi yer kaplayan timörler, apseler, hafıza kayıpları, DMS dediğimiz halk arasında bunama denilen unutkanlıkları tedavi eden uzmanlık alanıdır. Baş dönmeleri, vertigo örneğin biz kulak uzmanları ile birlikte tedavi ederiz, beyincikte ya da şah damarında sorun varsa baş dönmesi yaratabilir buna da biz bakıyoruz.? Dedi.

Nörolojinin ana hastalığı olan epilepsi , felçler, inmeler gibi hastalıkların, el ve bacak uyuşmaları gibi rahatsızlıkların da bu guruba girdiğini söyleyen Tunç, branşın çok geniş  kapsamlı olduğunu vurguladı.

Hafızayı güçlü tutmakta tıbbi ya da bitkisel ilaçların yüzde yüz etkili olmadığının altını çizen Tunç, hafıza problemi yaşayanlar için önerilerde bulundu.

Tunç, ? kitap okumak, bulmaca çözmek, satranç oynamak, bunlar hafızayı geliştiren hareketler. Düzenli ve kaliteli bir uyku sağlamak gerekiyor. Özellikle gece uyku gündüz uykusundan daha etkili, Egzersizler, günlük yürüyüşler, asansör kullanmadan merdiven çıkmak, onun dışında beslenme de çok önemli. Bol sebze ve meyve tüketimi. Koruyu madde içeren gıdalar değil, sucuk, sosis, salam değil doğal etle beslenmek, özellikle gençlerde B12 eksikliği var, kırmızı et öneriyoruz. Fındık, badem ceviz, en önemlisi de balık çok önemli. Alkol ve sigaran uzak durmak gerekiyor. Stres ve olumsuz düşünceleri hayatımızdan çıkartmamız gerekiyor.? Şeklinde bilgi verdi.

Günlük yaşamda geçiştirilen sürekli baş arılarının ileriki dönemde başımıza iş açabileceğini belirten Tunç, beyin tümörleri, beyinde balonlaşma gibi sorunlara opere edilmezse ölüme varan sonuçlar doğurduğunu söyledi. Halk arasındaki yanlış inanışlarından birisinin de migrenin sinüzite ya da sinüzitin migrene dönüşmesi düşüncesi olduğunu bu rahatsızlıkların birbirine dönüşmediğini sözlerine ekledi.

Migren hakkında da aydınlatıcı açıklamalarda bulunan Tunç,tedavisi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

Tunç, ? Migreni özetlemek gerekirse, çoğunlukla ataklar tarzında gelen bir baş ağrısıdır. 4 saatten 70 saate kadar süren ağrılardır. Çok şiddetli bir baş ağrısıdır. Hastanın başına çivi çakılıyor hissi verir. Migren hastada, batıcı, zonklayıcı tarzı, nabızla artan bir şekilde hisseidlen, ışığa ve sese karşı hassasiyetin olduğu, karanlık loş bir odada gözlerini kapatarak rahatladıklarını ifade eder hastalar. Kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık. Biz toplum içinde, mesuliyetli ve stresli işi olanlarda daha çok görüyoruz. Tedavisi gereken bir hastalık. Çocuklarda da görülebilen kalıtsal bir hastalık.? Dedi.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.