İNSANLARIN KORKULU RÜYASI

İNSANLARIN  KORKULU RÜYASI

Düzce Özel Çağsu hastanesi Doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Oprt. Dr. Fikret Baştımar, bir çok insanın kabusu olan ve halk arasında basur olarak bilinen hemoroidi anlattı. Yaşam kalitesini  düşüren bu hastalıkla baş etmenin bütün yolları haberimizde.

 

 

Tuvalette uzun zaman geçirenler, sürekli kabızlık sorunu yaşayanlar, masa başı çalışanlar hemoroid tehdidi ile karşı karşıya. Herkesin korkulu rüyası olan hemoroidin nedenleri, kurtulma yöntemleri ve tedavisi neler. Düzce Özel Çağsu hastanesi Doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Oprt. Dr. Fikret Baştımar, bu hastalığın önüne beslenme ile tuvalet alışkanlıklarını düzene sokarak geçilebileceğini söyleyerek neler yapılması gerektiğini anlattı.

Hemoroid?in aslında anla bölgenin normal yapısında bulunan kan damarı olduğunu söyleyen Baştımar, hem toplar hem de atardamardan oluştuğunu belirtti, hastalığın nasıl ortaya çıktığını anlattı.

Baştımar, ? Normal  fonksiyonu, anal kanalı kapatıyor istem dışı dışkı ve gaz kaçırmasını önlüyor. Aynı zamanda dışkının anal kanaldan geçerken şişerek bir yastık görevi görüyor, tahriş olmasını engelliyor. Kabız olduğumuz, ıkındığımız zaman bu damarların üzeri tahriş olur, makatın dışına doğru sarkarsa o zaman hastalıktan bahsediyoruz. Kanama oluyor, ağrı, şişkinlik oluyor. Bunlar hemoroidel hastalık adını alıyor.? Dedi.

Hemoroid?den  korunmak için en önemli unsurların beslenme ve düzenli dışkılama alışkanlığı olduğunu söyleyen Baştımar, korunma yöntemleri ve beslenme düzeni konusunda bilgiler verdi.

Baştımar, ? beslenme alışkanlığı ve dışkılama alışkanlığımızı düzgün yaparsak hemoroid olma şansımızı mümkün olduğu kadar düşürürüz. Nasıl besleneceğiz, bir kere bol su içeceğiz. Mümkünse bol hareket edeceğiz. Yeşillik daha bol yiyeceğiz, zeytinyağı, kuru kayısı, kuru incir yiyeceğiz. İkincisi tuvalet alışkanlığı. Sabah, öğlen, akşam , bazı insanlar kabızlık sorunu yaşarken tuvaletlerinde müzik dinliyorlar, kitap okuyorlar, çok vakit geçiriyorlar, tabi bu da anal kanal üzerine baskı yapıyor, hemoroidi tutan bağların kopmasına neden oluyor.Aslında ona zemin hazırlıyor. Bunlardan kaçınmamız lazım. Normal dışkılama alışkanlığı 1 dakikada gerçekleşir. Tuvalete girdiğiniz zaman bir dakikada yapıp çıkmanız gerekiyor. Kahvaltıyı, öğlen yemeğini, akşam yemeğini yarıda bırakın tuvalete gidin. 1 dakika oturun, saniyeleri sayın, dışkılama oldu oldu olmadı, kalkıp gelin yemeğinize devam edin. Bunu 15 gün yaptığınız zaman beyine, yukarıdan yemek geliyor aşağıyı boşalt şeklinde komut geliyor ve alışkanlığı kazanıyorsunuz.? Şeklinde bilgi verdi.

Hemoroid tedavisinde 1 ve 2. aşamalarda ilaçla tedavinin sonuç verdiğini, 3 ve 4. aşamada ise müdahaleye gereksinim duyulduğunu belirtti. Son dönemlerde ameliyat yerine lazerle müdahale edildiğini söyleyerek, hastalara korkmamaları ve hastaneye gelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Baştımar, ameliyata gerek duyulmayan damarlara dokunulmadığı için ileride tekrarlama riski olabileceğini de vurguladı.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.