PARA ETMEYEN FINDIK TEMİZLİĞİ

PARA ETMEYEN FINDIK TEMİZLİĞİ

Fındık para etmeyince fındık ağaçlarını kestiler. Düzceli fındık üreticileri, fındığın maliyetlerini karşılamadığını ve zarar ettiklerini belirterek fındık ağaçlarının bulunduğu tarladaki ağaçları kestiler. Tarlanın boş durmasının daha iyi olacağını dile getiren üreticiler, fındıkların bulunduğu tarladaki ağaçları keserek, fındık yetiştiriciliğe son verdiklerini söylediler.

 

 

Düzce?ye bağlı Muncurlu Köyü Kozluk Mahallesi?nde Yaşar Özcan?a ait 6 dönüm fındık bahçesinde fındık fiyatlarını protesto eden köylüler, tarlada bulunan fındık ağaçlarını kestiler. Fındığın para etmemesini nedeniyle sürekli zarar ettiklerini belirten köylüler, hükümetin fındık fiyatını açıklamaması nedeniyle firmaların insafına kaldıklarını da dile getirdiler.

6 Dönüm fındık tarlasının sahibi Yaşar Özcan; ?Fındık para etmiyor. Fındık 12 TL kabuğu 500 TL. Bu durum şirketlere yarıyor. Devlet yetkililerine sesleniyoruz. Daha da yapacak bir şeyimiz kalmadı. Heryer durdu. Yapacak bir şeyimiz kalmadı. Yastık altındaki paraları da yedik. Başkada yapacak bir şeyimiz kalmadı. Mazot 6 buçuk lira. Benzin 7 buçuk lira. Zenginlerin yattaki mazotu 1 TL. Hayvancılık, tarım yapamıyoruz. Çünkü para etmiyor. Bizde fındıkları keserek, tarlamızı boş bırakacağız? dedi.

Köylü Hayri Ural ise fındığın para etmediğini belirterek bedava işçilik yaptıklarını ifade etti. Hayri Ural; ?Fındık bahçesinin hali söktük attık. Para yapmayan mahsule ırgatlık yapmanın anlamı yok. Para yapmadıktan sonra fındıkçılık yapmanın bir anlamı kalmadı ki, maliyeti belli yevmiye 100 TL bunun işçiliği, ilacı, filizi, gübresi nasıl çıkacak bunun altından üreticinin hali perişan. Üretim maliyeti işçiliğini kendin yaparsan11 TL Gübresi, kazması, filizi, dalı, ilaçlaması, toplaması, servisi, getirmesi, kurutması, harmanı bunun içinden çıkılacak gibi değil. Yetkililere sesleniyoruz. Ne zaman çiftçinin, üreticinin yanında duracaksınız. Toplam 6 dönüm fındık kestik. Artık maliyetlerin altından kalkamıyoruz. Yerine kesinlikle mahsul ekmeyi düşünmüyoruz boş dursun daha karlıyız? diye konuştu.  

Köylülerden Aydın Özdemir ise devletin harman makinesinin fiyatını bile açıklarken fındık fiyatını açıklamamasının fındık üreticisini zorda bıraktığını ifade ederek fındık üreticilerinin firmaların insafına kaldığını dile getirdi. Aydın Özcan; ?Devletimiz harman makinesi fiyatlarını açıkladı. Yerli işçi, yabancı işçi, 15 yaşındaki küçük işçinin fiyatlarını açıkladı, fındığa gelince açıklamadı, köylüye destek vermedi. Fındığın fiyatını Devlet neden açıklamıyor. Harman fiyatlarını bile açıklayan devlet fındık alırken fındık fiyatlarını neden açıklamıyor. Bizleri İtalyan şirketine neden mahkûm ediyor. Devlet büyüklerimizden cevap bekliyoruz? diye konuştu.   

Köylünün sadece fındık derdi olmadığını söyleyen köylülerden Eşref Çolak; ?Fındıkta para yapmıyor bağ bahçe de para yapmıyor. Hayvancılıkta para yapmıyor. Az bir şey olduğumu süt ve süt ürünleri. Sütü kaça satıyoruz ki biz. Bize kemer sık deniliyor. Sıkılacak kemer kalmadı ki. Köyde tarım bitti? diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yaşar Özcan?a ait 6 dönüm fındık bahçesinde bulunan fındık ağaçlarını köylüler kesim motorlarıyla kestiler.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.