ENGELSİZ VE BAĞIMSIZ YAŞAMLAR

ENGELSİZ VE BAĞIMSIZ YAŞAMLAR

14-30 yaş aralığında olan 20 zihinsel engellinin dahil edildiği 'Engelsiz ve Bağımsız Yaşamlar Projesi' ile dezavantajlı gençlerin kendilerine güvenlerinin arttırılması ve engelleri ile başa çıkabilme yetilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

 

 

Düzce Sosyal Etkinlikler Derneği ve Yeşil Düzce Uygulama Okulu ortaklığında, Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü desteği ile hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen "Engelsiz ve Bağımsız Yaşamlar Projesi" start aldı.  

Projenin Kusursuz Kafe?de gerçekleştirilen açılış toplantısına Düzce Valisi Zülkif Dağlı?nın eşi Nurgül Dağlı, Jandarma Komutanı Mustafa Çetinkaya, Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, engelli öğrenciler ve aileleri katıldı.

 Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce Belediyesi Sosyal İşler sorumlusu Gönül Asuk, daha önceki çalışmalarda olduğu gibi bu projede de başarı hedeflediklerini dile getirerek,  

?Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından  dezavantajlı gruplar için güzel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bizler her bireyin birer engelli adayı olduğu bilincindeyiz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Onların sosyal yaşama dahil olmaları bizler için çok önemli. Kusursuz Kafe çok başarılı bir örnek. Burada 18 tane engelli arkadaşımız rüştlerini ispatladılar. çok güzel bir şekilde çalışma hayatlarına devam ediyorlar. Sosyal Yaşama adapte olmuş vaziyetteler? dedi. 

Asuk, projenin hedeflerini ve uygulama sürecini şöyle aktardı: ?Engelli bireylerin psikososyal ve fiziksel  gelişimleriyle ilgili imkanların kısıtlanmasını sosyal faaliyetler yoluyla minimize etmek. Öz bakım konusunda ihmale  eğilimli zihinsel engelli bireylere sosyal bir alanda daha kolay olabileceği düşünülerek; öz bakı anlayışını kazandırmak. Engelli bireyler yüzme terapisi ile bedensel gelişim ve hamam etkinliği ile kendi bedeninin tanıma fırsatı vermek. Ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi ön yargıları aşmak. Engelli bireyin toplum içinde kendi kendine ve kimseye bağlı olmadan yaşayabilmelerini ve toplumsal hayata tam olarak katılabilmelerini desteklemeleri. Engelli bireylere yapılan çalışmaların, yerelde ve ulusalda topluma duyurularak toplumsal anlamda farkındalık oluşturmak hedefleri üzerine hazırlanmıştır. Proje süresince 14 ? 30 yaş arasında olan 20 zihinsel engeli projeye dahil edilecektir. Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü kayıtları ile Yeşil Düzce Uygulama Okulu ve Uygulama Eğitim Merkezi uzmanları ile işbirliğinde hedef kitlenin projeye dahil edilmesi sağlanmıştır. Planlanan proje ile zihinsel engelli bireyin öz bakım becerileri geliştirilerek, öz bakım kapasitelerinin artırılması hizmeti sunulacaktır. Ayrıca yüzme terapileri ile hedef  kitlemiz olan zihinsel engelli bireylerin engeli ile başa çıkmasının öğretilmesi, kendisine olan güven duygusunun arttırması ve olumlu benlik gelişimine katkıda bulunması amaçlanmıştır. İletişim ve paylaşım sağlamakta, yaşam motivasyonunu arttırmakta, dürüstlük, hoşgörü, işbirliği, gibi olumlu kişilik özelliklerini kazanılmasını sağlamak için tiyatro ve sinema gösterimleri gibi kültürel ve sosyal faaliyetler ile proje desteklenmektedir. Proje 03.09.2018 tarihinde başlamış olup 01.07.2019 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.?  

Yeşil Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Dilek Kar ise projenin engelli gençlerin hayatında önemli bir yer tutacağına inandığını vurgulayarak ?Bu proje ile bir devlet millet el ele etkinliği daha gerçekleşiyor. Bu projeye gönülden inanıyor ve çocuklarımızın hayatında önemli bir yer tutacağını biliyorum. Böyle bir okulda çalışmanın hazzı tartışılamaz. Ama yapılan projeler ile onların yüzlerindeki gülümsemeyi arttırmak harika bir duygu? diye konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.