HER 3 KİŞİDEN BİRİSİ

HER 3 KİŞİDEN BİRİSİ

Günümüzün en tehlikeli sağlık sorunlardan bir tanesi Obezite. Hayatımızın teknolojiye uyumu ile birlikte düzensiz ve alışkanlıklarımızın dışında beslenme kültürü ve hemen her yere arabayla gitme isteği beraberinde getirdiği hareketsizliğin neden olduğu ve devletlerin mücadele için politikalar geliştirdiği sağlık sorunu. Ama obezite neden oluyor. Kimlere obez deniyor, obezite beraberinde hangi hastalıkları getiriyor. Obezite nasıl tedavi edilir. İşte bu sorunların cevaplarını Dahiliye Uzmanı Dr. Gamze Kılıçarslan cevaplandırdı.

Günümüzde belki de en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi obezite. Teknolojik gelişmeler beraberinde hareketsiz bir yaşamı, beslenme alışkanlıklarını değiştirmemize, yaşamsal bazı olaylarımızı bırakmamız sonucunda ortaya çıkan ve insan vücudunda birçok hastalığa neden olan bir sağlık sorunu. Sosyal hayattan kopmalara kadar birçok psikolojik sorunları bile beraberinde getiren obezite nasıl önlenir, nasıl tedavi edilir. Dahiliye Uzmanı Dr. Gamze Kılıçaraslan, günümüzün en tehlikeli sağlık problemi olan obeziteyi anlattı.

?HER 3 KİŞİDEN BİRİSİ OBEZ?

Dahiliye Uzmanı Dr. Gamze Kılıçarslan; obeziteyi tanımalarak kimlerin obez sınıfına girdiğini söyledi. Gamze Kılıçarslan; ?Obezite dünya genelinde çok yaygın bir hastalık ve ülkemizde de durum içler acısı. Obezite özellikle 1980?li yıllardan sonra dünya iki kat artmış durumda ve artık salgın hastalık olarak değerlendiriliyor. Türkiye?de de her üç kişiden biri obez. Bu iki kişiden biri fazla kilolu, sadece biri normal kiloda. Tüm dünyadaki değerler de buna yakın. Obezite vücuttaki yağ dokusunun aşırı artışıyla karakterize bir hastalıktır. Kilonuzu boyunuzun karesine böldüğünüzde çıkan değer 20 ile 30 arasında ise biz buna fazla kilolu diyoruz. Eğer 30?un üzerindeyse bunu obez olarak değerlendiriyoruz? dedi.

MODERN HAYAT OBEZ YAPTI

Modern hayatın kolalıklarının insanları obez yaptığının altını çizen Dr. Gamze Kılıçarslan; ?Obezitenin bu kadar yaygın olarak karşımıza çıkmasının en büyük nedeni modern hayattır. Modern hayatla birlikte beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi, özellikle aşırı yağlı beslenme, aşırı şekerli, karbon hidratlı beslenme ve fast foot dediğimiz beslenme tarzının çok fazla yaygınlaşması obezitenin yaygınlaşmasının başlıca nedenlerini oluşturuyor. Aynı zamanda modern hayatla birlikte gün içerisinde yaptığımız hareketlerimizin azalması da obezitenin başlıca nedenlerini oluşturuyor. Bu iki önemli etkenin dışında tiroit hastalığı, diyabet, insülin direnci, böbrek hastalığı ve yumurtalık kisleri gibi bazı hastalıklar da obeziteye neden olabiliyor. Ama en sık rastlan iki neden yanlış beslenme ve günlük yaşamdaki hareketsizlik? diye konuştu.

?OBEZİTE HASTALIK DEĞİL ÇOK HASTALIKTIR?

Obezitenin insan vücudunda bir çok hastalığa neden olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Gamze Kılıçarslan, obezitenin birt hastalık değil bir çok hastalık olduğunu ifade etti. Dahiliye Uzmanı Dr. Kılıçarslan; ?Vücutta aşırı derecede artan yağ dokusu aşırı aktif olduğu için, vücutta çeşitli hormonlar, kimyasal maddeler salgılanıyor. Bu artan değerler özellikle inisülin direnci, tip 2 diyabet, hiper tansiyon, kolesterol yüksekliği ve bunların ortak sonucu olarak kalp damar hastalıklarına yol açabiliyor. Ayrıca obez insanlarda safra kesesi problemleri, mide bağırsak problemleri ve karaciğer yağlanmaları daha sık gözleniyor. Yine buna bağlı olarak bel ağrısı gibi kas iskelet problemleri görülmekte hastalarda görülebiliyor. Bunların dışında slip apne dediğimiz uykuda solunum durması dediğimiz rahatsızlıklar obez insanlarda daha sık karşımıza çıkabiliyor. Kadınlarda özellikle adet düzensizliği, tüylenme, yumurta güçlüğü ve kısırlık gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Tüm bu sonuçların dışında obezitenin psikolojik boyutları da var. Hastalarda dış görünüşlerinden dolayı sosyal çekilme, topluma karışmama ve depresyon gibi sonuçları çok daha fazla görüyoruz. Obezite tedavisi olan bir hastalık. Obeziteyi bir kozmetik problem değil, hastalık olarak görmek gerekiyor. Hatta obezite bir hastalık değil, obezite çok hastalık diyorum ben her zaman. Çünkü birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Aslında obeziteyi tedavi ettiğinizde birçok hastalığı tedavi etmiş oluyorsunuz? diyerek obeziteye karşı insanların dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

?OBEZİTE TEDAVİSİ EKİP TARAFINDAN YAPILAMALI?

Obezite tedavisi mümkün bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Kılıçarslan; ?Obezitenin bir ekip tarafından tedavi edilmesi gerekiyor. Hastanın genel durumu öncelikle bir dahiliye ya da endokrinoloji uzmanı tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Ekonomik ve psikolojik durumuna göre de kendisine diyetisyen tarafından özel bir diyet programı yapılması gerekiyor. Bunun ardından bir psikolog tarafından hastanın çok yemesine neden olabilecek bir davranış bozukluğu var mı, yanlış bir düşünce kalıbı var mı? Tüm bu nedenlerin bir psikolog tarafından ortaya çıkarılması gerekiyor. Tedavin bir ekip tarafından tedavi edilmesi çok önemli. Tek başına bir diyetisyenle tek başına bir psikologla çözülebilecek bir problem değil. Bunu bir hastalık olarak değerlendirip mutlaka uzmanlardan yardım almaları gereklidir. Sağlıklı bir kiloda kalmak imkansız değil. Ama bir iki ayda çözülebilecek de bir rahatsızlık değil. Profesyonel destek eşliğinde uzun süreli, planlı ve sabırla uygulanan bir tedaviyle fazla kilolardan kurtulmak mümkün.  Nasıl ki vücudumuz kilo almaya müsait bir metobolizmaya enzimlere sahipse, bunları vücudumuzdan atacak metobolizmaya ve enzim sistemlerine sahip. Hastaların bu süreçte öğrendikleri bilgileri yaşam tarzı haline getirmeleri çok önemli. 2-3 ay kilo veririm sonra ne istersem yerim gibi bir düşünce olmamalı? diye konuştu


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.