Alamadığı işsizlik ödeneğini KDK'nın girişimi sonucu aldı

Alamadığı işsizlik ödeneğini KDK'nın girişimi sonucu aldı

Çalıştığı kurumda dört ay gecikmeli olarak işçi kadrosuna alınan vatandaş, hiçbir geliri olmadan geçirdiği bu süre için talep ettiği işsizlik ödeneğinin reddedilmesi sebebiyle KDK?ya başvurdu.

Vatandaş; Adalet Bakanlığında alt işveren işçisi olarak çalışmakta iken 375 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçiş talebinde bulunduğunu ancak talebinin reddedildiğini, işçilerin 2 Nisan'da kendisinin ise 30 Temmuz'da yani dört ay sonra, eski hükümlü olarak idarede kadroya geçirildiğini belirtti. 

2 Nisan ila 30 Temmuz tarihleri arasında herhangi bir gelirinin bulunmadığını, Nisan'da işsizlik ödeneği talebinde bulunduğunu ancak talebinin reddedildiğini ifade eden vatandaş, söz konusu döneme ilişkin işsizlik ödeneğinin tarafına verilmesi talebiyle ombudsmanlığa başvuruda bulundu. 

KDK, yapılan başvuruyu inceleyip, Adalet Bakanlığı ile iletişime geçerek vatandaşın durumuna ilişkin bilgi aldı.
KDK'nın detaylı incelemeleri ve girişimleri ile vatandaşın işsizlik ödeneği talebi idare tarafından yerine getirildi. 

 

Kamu Denetçiliği Kurumu Nedir? Ne Iş Yapar?


KDK 2010 AY değişikliği ile anayasaya girmiştir. Siyasal Haklar ve Ödevler arasında düzenlenmiştir.

TBMM Başkanlığına bağlı olarak çalışır. Temel görevi, idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri incelemektir. Kararları bağlayıcı değil tavsiye niteliğindedir. Kamu Baş Denetçisi ve Denetçiler 4 yıllığına TBMM tarafından seçilir. En fazla 2 kez seçilebilirler.

Üyelerin seçimi TBMM başkanının seçim usulü ile aynıdır. 4 turlu oylama ile ile yapılır. İlk 2 turda ÜTSnin 2/3 ü, 3. Turda ÜTSnin salt çoğunluğu ve son turda en çok oy alan 2 aday yarışır. Fazla oy alan denetçi veya baş denetçi olarak seçilir.

Kamu Baş Denetçi ve Denetçileri aday gösterme yetkisi, Meclis Dilekçe Komisyonu ve İnsan Hakları komisyonundan oluşan karma komisyondadır.

KDK?ya gidilemeyecek konular; Yasama işlemleri, yargı işlemleri, CBnin tek başına yaptığı işlemler, TSK?nın salt askeri işlemlerine karşı KDK?ya gidilemez.

KDK Başvuru Usulü; ilçede kaymakamlık, ilde valiliklere başvuru yapılır. İhlalin öğrenilmesinden itibaren 6 AY içinde başvurunun yapılması gerekmektedir. Başvuruya KDK tarafından 6 AY içinde cevap verilmelidir. KDK kararı ilgili kurum tarafından yerine getirilmeyecekse gerekçesi ile birlikte KDKya bildirilir. KDK inceleme yaparken, tanık dinleyebilir, keşif yapabilir, bilirkişiye başvurabilir. KDKya yapılan başvuru işlemeye başlayan süreyi durdururKamu Baş Denetçisi ve Denetçiler Devlet Sırrı Niteliğindeki belgeleri yerinde inceleyebilirler. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.