DÜZCE TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ AÇIKLAMASI

DÜZCE TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ AÇIKLAMASI

 Açıklamada, Kuzey Amerika orjinli bir kelebek olan zararlının Düzce'de ilk kez 1997 yılında görüldüğü ve tarla kenarlarında bulunan başta dut, söğüt, çınar ve akçaağaç olmak üzere diğer park bahçe bitkileri ile meyve ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle beslendiği kaydedildi.

Zararlının yılda iki döl verdiği, birinci döl kelebek çıkışlarının Mayıs ayında, ikinci döl çıkışlarının ise Temmuz ayında yaşandığı, yumurtalarını de özellikle yaprakların alt yüzeyine bıraktıkları ifade edildi. Yumurtadan çıkan larvaların yaprağın alt yüzeyinde ipeksi ağlar örerek beslenmeye başladıkları, daha sonra olgunlaşan larvaların bireysel yaşamaya başlayıp ağları terk ederek ağaç kovuklarına veya toprağa indikleri bildirildi.
Bu zararlının Düzce'de bazı yıllar çok, bazı yıllar az olmak üzere yaklaşık 15 yıldır görüldüğü, daha çok yüksek sıcaklık ve yüksek nem ortamında ve hava sirkülasyonunun az olduğu ova diye tabir edilen yerlerde görüldüğü vurgulandı. Son yıllarda zararlı popülasyonunun arttığına dikkat çekilen açıklamada, "2010 yılından itibaren eğitim çalışmalarına hız verilerek toplam 4 bin 500 üreticinin eğitimi sağlanmış, afiş ve liflet dağıtılmak suretiyle zararlının tanınması ve mücadele şekli üreticilere anlatılmıştır. Ülkemizde bu zararlıya karşı devlet mücadelesi yapılmamaktadır. Ancak buna rağmen bu yıl müdürlüğümüzün tavsiyeleri doğrultusunda il özel idare kaynaklı bitki koruma ürünü dağıtılarak ilaçlama yapılması sağlanmıştır. Mücadele; müdürlüğümüz teknik elemanları öncülüğünde, ziraat odası ve muhtarlarımızın desteğiyle müdürlüğümüzce temin edilen 350 kg ilaçla, 35 köyün ortak alanlarında birinci döle karşı 19 - 28 Haziran tarihleri arasında ve ikinci döle karşı 8 - 18 Ağustos tarihleri arasında zararlının çok görüldüğü köyün ortak alanlarında bulunan başta dut, söğüt, akçaağaç, çınar olmak üzere elma, erik ve kısmen de fındık bahçelerinde arılara, çevreye ve insana zararı olmayan Bacillusthuringiensis ilacı ile ilaçlamalar yapılmıştır. Bu ilaç kullanıldığında böceklerde ani ölüm görülmemekte ancak böceğin midesini felç ederek beslenmesini durdurmakta ve böcek beslenemediği için ölümü yaklaşık 5-7 günde yavaş yavaş gerçekleşmektedir. Ayrıca bu konuda eğitimli üreticilere müdürlüğümüzce ücretsiz ilaç, alet ve makine temini sağlanarak bu zararlıya karşı kontrollü bir şekilde mücadele yapmaları sağlanmıştır" denildi.
Düzce'de arıcılığın son yıllarda önem kazanmaya başladığı, bu nedenle de ilaçlama yapılırken arıcıların zarar görmemesine özen gösterildiği ifade edildi.
Açıklamada, önümüzdeki günlerde döngüsünü tamamlayacak olan bu zararlıya karşı şu an için bir mücadele yapılamayacağı kaydedilerek, "Müdürlük olarak önümüzdeki yıl için başta ziraat odası ve muhtarlarımızın desteğiyle büyük çapta organizasyon yapmak suretiyle zararlı ile mücadele edeceğiz. Bunun için İl Özel İdaresi bütçesinden kaynak ayrılmıştır. Vatandaşlarımızın rahat olmalarını, korkulacak bir durumun olmadığını, Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili sağda ve solda konuşulanlara itibar etmemelerini ve bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün açıklamalarının dışında yapılacak açıklamalara kulak vermemelerini diliyoruz" ifadelerine yer verildi.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.