DÜZCE MEHMET AKİF İLKÖĞRETİM OKULUNDA VELİLERE SEMİNER VERİLDİ

DÜZCE MEHMET AKİF İLKÖĞRETİM OKULUNDA VELİLERE SEMİNER VERİLDİ

 Seminere Okul Müdürü Mehmet Kardeş ve öğrenci velileri katıldı. Okul Müdürü Kardeş 1. sınıfa başlayan öğrencilerin okula uyumunu, başarısını arttırmak, sosyalleşmesi ve eğitsel kimliklerine alışması için velilere bazı önerilerde bulunuldu.

Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Suna Bediz, okula başlamanın hem aile hem de çocuk için heyecan verici bir deneyim olduğunu belirterek, "Bir çok çocuk için okul daha önce hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevredir. İlk toplumsallaştırma kurumu olarak okul, eğitim ve öğretim sürecinde iki temel işleve sahiptir. Bunlardan biri uyum diğeri bilgilendirmedir. İlkokul döneminde ailenin ve öğretmenin çocuğa karşı olan tutumu onun benlik algısını (Çocuğun kendisini nasıl gördüğünü) olumlu yada olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocuğun başarılı, mutlu olabilmesi ve çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi için ailenin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar, çocuğun okula karşı negatif duygular beslememesi için okulun ve okumanın kazandıracağı şeylerden bahsedebilirler. Örneğin okulda kuracağı arkadaşlıklardan yada anne babanın geçmişte arkadaşları ve öğretmeniyle olan olumlu yaşantılarından örnekler verilebilir. Okula gitmeyi zorunluluk yada ceza gibi algılamalarına sebep olacak 'Çok yaramazlık yapıyorsun seneye okula göndereyim senide gününü gör' ya da 'Okula başla da senden kurtulayım' gibi konuşmalardan kaçınılmalı. Başarısının artması ve olumlu davranışlar kazanması konusunda atılması gereken ilk adım, azarlamayı, bedensel ceza vermeyi, eleştirmeyi ve başkalarıyla kıyaslamayı bırakmaktır. Kıyaslamak reddetmektir" dedi.
Ailelere çocuklarını olduğu gibi kabul etmeleri uyarısında bulunan Bediz, "Başarısızlığı konusunda ailenin vereceği olumsuz tepkiler ya çocuğun okuldan ve derslerden soğumasına ya da aşırı ders çalışmasına ve sosyal etkinliklere katılmamasına yol açabilir. Bu da çocuğun psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkiler. Önemli olan performans değil çabadır. Yani çocuğun başarmak için gösterdiği emektir. Çocuğun her konuda desteklenmeye yüreklendirilmeye ihtiyacı vardır. Bunu yaparsanız hem çocuğun kendine olan güveni artar hem de yeni başarılar elde etmek için heveslenir.Örneğin çocuk yaptığı resmi gösterdiğinde 'Aferin çok güzel olmuş benim kızım ya da oğlum çok yetenekli' gibi sözler söylenirse çocuğun yeni resim yapma konusunda cesareti artar. Çabası desteklenmezse cesareti kırılır" diye konuştu.
Verimli geçen semineri velilerde büyük bir dikkatle dinlediler.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.