FINDIK ÜRETİCİSİ FINDIK TOPLAMA YÖNTEMLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

FINDIK ÜRETİCİSİ FINDIK TOPLAMA YÖNTEMLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

 Edinilen bilgiye göre, Batı Karadeniz bölgesi Akçakoca'da Fındık üreticileri Güneydoğu bölgesinden gelen fındık işçilerinin yövmiye fiyatlarının yüksek olması ve fındık fiyatlarında beklenen olmaması üzerine fındık toplamada insan gücünü azaltacak yöntemleri uyguluyor.

Fındık üreticileri özellikle fındıkları dallardan koparma yönteminden tamamen uzaklaşarak yere dökülmesini bekliyor ve yer otlarının tamamen temizliğini yapan üreticiler ardından yere düşen fındıkları yeni icat edilen plastik ve saç türü piyasa sürülen Tırmık tabir edilen sistemle topluyorlar. Fındık çuvallanıyor ve ardından patoz denilen fındık makinasıyla tane fındığı harmanda kurutmaya alınıyor.
Bir diğeryöntem ise yere dökülen fındıkları üfleme yönetimi makinalar kullanılarak 30 ile 60 metre üfleme motorlarıyla tarlalarda yerde bulunan taner fındıklar bir araya toplanarak kurutmaya bırakılıyor. Fındık üreticisi Abdullah Çakır, fındık toplama işinde tasarrufa yönelindiğini belirterek, ''Az işçi ile çok iş yapabilen Tırmık tabir edien sisteme geçilmesiyle birlikte yüzlerce Tırmık satışı yaptık. Fındık üreticileri bu yöntemle daha rahat ettiler. İşçilik az bol kazanç sağlandı. 10 ile 150 TL arasında değişen tırmıklar adeta yok satıldı. Herkes tarlasında yere düşen fındık tanelerini tırmık vasıtasıyla çekerek rahatladı'' diye konuştu.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.