DÜZCE’DE TARIM YATIRIMI YAPMAK İÇİN 10 NEDEN

 DÜZCE’DE TARIM YATIRIMI YAPMAK İÇİN 10 NEDEN

 Tarım Bakanlığı'nın Düzce'de tarıma yatırım yapmak için web sitesinde açıkladığı nedenler şöyle sıralanıyor: "İklim şartlarının değişik ürünler yetiştirmeye uygun olması. Sulanabilir arazi potansiyelleriyle tarımsal altyapısının güçlü olması. Toprağının verimli olması, alternatif ürünlerin yetiştirilmesi bakımından önemli bir potansiyele sahip olması. Tarımsal sanayi için uygun koşulların olması. Yem bitkisi yetiştiriciliğine uygun tarım arazilerinin bulunması. Hayvancılık için uygun koşulların var olması, entegre et tesisleri için yeterli hammaddeyi sağlayabilecek durumda olması. Ticareti kolaylaştırıcı ve sanayicileri cezp edici özellikteki coğrafi konuma (Ankara, İstanbul ve Bursa illerine yakınlık) sahip olması. Yer altı ve yer üstü su kaynakları bakımından zengin olması, ayrıca kapalı - basınçlı sulama sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması ve dolayısıyla daha yüksek verim elde edilmesi. Ekolojik açıdan organik tarıma ve iyi tarıma elverişli bölgelerin bulunması olması. Su ürünleri üretiminde güçlü bir potansiyele sahip olması."

Tarımsal yatırım için uygun sektörler beş ana başlıkta gruplandırıldı. Tarım Bakanlığı uygun sektörleri şöyle belirtiyor: "Tahıl, Un ve Unlu Mamuller: Düzce İlinde un, ekmek, simit, jips, pide ürünleri, kuru pasta, yaş pasta ve tatlı tüketiminde önemli artış yaşanmakta olup, bu sektörler için yeterli hammadde ve kalifiye eleman varlığı mevcuttur. Organik Tarım ve İyi Tarım Sektörü: Düzce; organik fındık, beyaz et, yumurta ve süt üretimde yığınlaşmanın olduğu ve bu ürünlere yönelik üretim ve tüketim bilincinin arttığı bir ildir. Organik üretimi yapılan ürünler arasında fındık daha fazla yer tutmaktadır. İlimizde her yıl organik üretim alanları artmaktadır. İlimiz organik tarım için uygun bölgelere sahiptir. Entegre Su Ürünleri İşleme ve Paketleme Sektörü: Düzce su ürünleri sektöründe; Karadeniz'e kıyısı olmasının yanında, barajlar ve balık göletleri ile güçlü bir doğal üretim ve kültür balıkçılığı altyapısına sahiptir. Hayvancılık: İlde, yıllara göre hayvan varlığında artış gözlenmektedir. Bu artış ilimizin entegre et tesisleri için hammadde ihtiyacını karşılayabilecek duruma geldiğini göstermektedir. Meyvecilik: İlimiz meyveciliğinde fındık yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. Fındık üretiminde önemli bir potansiyel mevcuttur. 63.000 ha meyve alanın 62,000 ha alanında fındık yetiştiriciliği yapılmakta olup ortalama olarak 45 bin ton ürün elde edilmektedir."
Gıda Tarım ve Hayvancılık ?Bakanlığı, Düzce için Genel Teşvik Sistemini şöyle değerlendiriyor: "Bölge ayrımı yapılmaksızın, belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartı ile diğer Tebliğ şartlarını sağlayan Tarımsal yatırımlar, Genel Teşvik Sistemi kapsamında; Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstinası desteğinden faydalanılabilir. Ayrıca, Bölgesel Teşvik Sistemi kapsamında teşvik belgesi düzenlenebilecek olan yatırımlar için talep edilmesi halinde Genel Teşvik Uygulamaları çerçevesinde belge düzenlenebilir. Genel teşvik sistemi kapsamında teşvik edilemeyecek yatırımlar: Un, irmik (makarna imalatı ile entegre irmik yatırımları ve mısır irmiği yatırımları hariç), yem (balıkunu, balık yağı, balık yemi ve entegre hayvancılık üretimi içindeki yem üretimi hariç), nişasta ve nişasta bazlı şeker. Dışarıya yemek hizmeti sunan işletmeler (hazır yemek). Küp şeker. 5 dekarın altındaki seracılık yatırımları. Bitkisel üretim (5 dekar ve üstü seracılık yatırımları, kültür mantarı yetiştiriciliği ve entegre hayvancılık yatırımları içerisindeki yem bitkileri yetiştiriciliği hariç). Bölgesel uygulamalar kapsamında teşvik edilecek entegre hayvancılık yatırımları ve şartlı desteklenecek hayvancılık yatırımları dışındaki hayvancılık yatırımları. 5 ton/gün ve altında üretim kapasitesine sahip süt işleme yatırımları. Teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konuları: Süt yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında asgari 150 büyükbaş, Et yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında asgari150 büyükbaş, Damızlık büyükbaş entegre hayvan yetiştiriciliğinde (et/süt yönlü) asgari150 büyükbaş/dönem, Kanatlı entegre yatırımlarında 100.000 adet/dönem, Süt ve et yönlü küçükbaş entegre yatırımlarında (damızlık dahil) 1.000 küçükbaş dönem şartı aranır."
Tarım Bakanlığının internet sitesinde ayrıca Düzce'de Bölgesel Teşvikler Kapsamında Desteklenen Tarımsal Sektörler hakkında bilgiler verildi.
Bölgesel teşviklerden yararlanacak sektörler asgari yatırım tutarları şöyle aktarıldı: "Entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) 500 Bin TL. Gıda ürünleri ve içecek imalatı 1 Milyon TL. Su ürünleri yetiştiriciliği (Balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 500 Bin TL. Soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare Lisanslı depoculuk 1 Milyon TL. Seracılık 10 Dekar Süt yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında 300 büyükbaş, et yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında 500 büyükbaş/dönem, damızlık büyükbaş entegre yatırımlarında 300 büyükbaş, damızlık küçükbaş entegre yatırımlarında. 1.000 küçükbaş, süt ve et yönlü küçükbaş entegre yatırımlarında. 1.000 küçükbaş/dönem ve kanatlı entegre yatırımlarında 200.000 adet / dönem asgari kapasite şartı aranır (damızlık kanatlı entegre yatırımlarında kapasite şartı aranmaz). Gıda ürünleri ve içecek imalatı yatırımlarından makarna, makarna ile entegre irmik yatırımları, şehriye, kuskus, yufka, kadayıf, pirinç, ev hayvanları için hazır yem, balık unu, balık yağı, balık yemi, ekmek, rakı, bira, kuruyemiş, turşu, linter pamuğu, çay, fındık kırma/kavurma, hazır çorba ve et suları ve müstahzarları üretimleri ile tahıl ve baklagil tasnif ve ambalajlanması yatırımları bölgesel teşviklerden yararlanamaz."iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.