MUSTAFA KAYIKÇI'DAN İLGİNÇ 2012 DEĞERLENDİRMESİ

MUSTAFA KAYIKÇI'DAN İLGİNÇ 2012 DEĞERLENDİRMESİ

 

2012 yılı Düzce esnafı için orta şekerliydi diyebiliriz. 2012 yılında birkaç bayram geçirdik ama yir yükselme göremedik.  Fakat aynı 2012'nin imalat rakamlarına bakarsan yükseldi. Bu da başka bir gerçek. Esnaf tarafına yansımaları daha az, daha küçük. Çünkü insanlar çok borçlu. Kredi kartları fazlaca dolu. Borcu olmayan, kredi çekmemiş esnaf yok gibi. Kredi kefalet kooperatifinin kredileri tabi ki devlet tarafından düşürülmüş krediler olduğu için onlarda bir sıkıntı söz konusu değil. Ama bankalar çok cazip şeyler ortaya koyarak her şeyi karta bağlıyor ve cebinizden nakit çıkmaması  için insanları borçlandırıyor. Şu anda kışa girdik, iş zamanı değil. Sıcak paranın en kötü olduğu zamanda kullanılan kredi kartlarının acıları çıkmaya başladı ve bankalarla alakalı sesler yavaş yavaş yükseliyor" dedi.

 

Esnafın günü kurtarmanın derdine düştüğünü belirten Kayıkçı, " Düzce'de kiralar çok yüksek. Esnaf zorda ama ölmüş falan da değil.  İnsanlar günü kurtarmanın peşindeler. Düzce'de maalesef bir esnaf enflasyonu da var. Her gün bir yerler açılıyor. Her açılan işyeri bir diğerinin işini bölüyor. Dışarıdan gelen büyük bir turizm kaynağı, öğrenci yada iş kaynağı yok.  Olanı bölmeye çalıştıkça esnafın işi her geçen gün geriye gidiyor. Bu kanun, tüzük çerçevesinde önlenebilir" dedi.

 

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ

 

DESOB olarak danışmanlık hizmetleri de verdiklerini belirten Kayıkçı, "Biz burada danışmanlık hizmetleri de vermeye çalışıyoruz. Ne kadar kira ödeyeceksiniz, sirkülasyon nedir anlamaya çalışıyoruz. Ama bakıyoruz mantar gibi çoğalıyorlar. En fazla parayı veren telefoncular. İstanbul Caddesi'ndeki esnaf kitlesi komple değişti. Kendi işyeri olanlar bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Başka türlü kiraya veriyorlar. Düzce'de turistik bir hareket olmayınca esnafın işi kötüye gidiyor. Köylerden ya da  ilçelerden gelecek insanlarla bir hareket olacak.  Bugün köylerde bile bakkal var, ufak tefek işyerleri açılmış. İlçelerde hepsi var. Bir ilçe, bir ilçenin gelirini bekliyor" dedi.

 

Büyük firmaların büyük ucuzluklar yaptığını Düzceli esnafın bunlar karşısında sıkıntıya düştüğünü belirten Kayıkçı, "Ulusal bazda ucuzluk yapabilen yerler var. Bunlar güçlü yeler. Onların yaptığı ucuzluk karşısında esnafın bunlarla yarışması çok zor.  Esnaf köşe kapmaca oynuyor. Neyi, nerede kaça satarım diye. Tüm bu nedenlerle 2012 yılı esnaf için orta şekerliydi, iyi bir iş yoktu" dedi.

Kayıkçı 2012 yılını en iyi kapatan sektörün telefoncular olduğunu bunun nedeni olarak da bugün aldığından yarın bıkan gençler olarak değerlendirdi.  

 

2013 ARAP BAHARINDAN UMUTLUYUZ

 

Kayıkçı,2013 yılında Arap baharının iş yükünü çoğaltacağından umutlu olduğunu belirterek, " 2013 yılının nasıl geçeceği devletin politikalarına da bağlı. Geçtiğimiz sene krizlerden henüz çıkamamıştık. 2013'e, Ortadoğu'da savaş anlamında sona gelindiği görülüyor. Arap baharı diye adlandırılan, Arap ülkelerindeki değişimin bize getireceği sadece iştir. Çünkü orada milyonlarca bina yıkıldı. Bunların hepsinin imal edilmesi,  bir şeylerin inşa edilmesi lazım. Bizim için faydası olur, zararı olmaz. Öyle görüyoruz. Oradaki durumun bize yaratacağı tek netice iştir" dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.