''FINDIK SÖKÜMÜ YERİNE, KÖKLÜ FINDIK POLİTİKAMIZI BELİRLEMELİYİZ''

''FINDIK SÖKÜMÜ YERİNE, KÖKLÜ FINDIK POLİTİKAMIZI BELİRLEMELİYİZ''

 Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran İHA Muhabirine açıklamalarda bulundu. Başkan Başaran, 2B Arazi sahiplerinin bu destekten yararlanmasının sevindirici olduğuna değinerek "Fındık üreticilerine verilen destek alan bazlı destek. Üretimi artırıcı olarak görülen bir destek değil. Dolayısıyla üretimdeki artışı ve eksilmeyi destekleyen bir unsur değil. Ziraat odası olarak bu desteği olumlu karşılıyoruz. Alan Desteğinden Akçakoca'da 7 bin 150 çiftçi destekten yararlanacak" dedi.

Lisanlı Depoculuk konusununda değinen Başaran "2009 yılında çıkan yeni Fındık stratejisi unsuruydu. Geçen süreç içerisinde bu sistem devreye sokuldu. Ancak üretici bu sisteme rağbet göstermedi. Bu şunu gösterdi. Sanayici ve ihracatçı depolardan istifade edilebilir ki Lisanslı depoculuk yasası buna müsait. Burada bir eksiklik var bu eksiklik devam ediyor zaman zaman söylüyoruz. Ulusal Fındık Konseyi ve Ziraat Odası olarak Üreticinin Lisansı Depoculuktan istifade edebilmesi için kolaylaştırmak gerekiyor. Pilot uygulaması üretimin kolay olduğu bölgelerde yapılmalıydı. Bu gün bakıyorsunuz depoya giren Fındık 10 ton bile değil 3 ve 5 ton arasındadır. Şu görünüyor üretici rağbet göstermedi. Neden, üretici gittiğinde kira söz konusu, nakliye söz konusu, stopaj söz konusu, randıman ve fireler söz konusu dolayısıyla üretici için çok cazip değil. Bu konularda iyileştirme yapılırsa belki üretici için cazip duruma getirilebilinir. Bu yük gider kalemleri azaltılmalı. Şu an sağlıklı yapıda değil" diye konuştu.
Fındık dikim alanlarının sökümü daraltılması konusuna değinen Başaran "Bu konuda ki eksiklik sökülebilecek alanlarda bu üretici ne dikecek bu kararlarda olumsuzluklar yaşanmasıdır. Akçakoca bu kapsamda değil ama Düzce'de önemli bu fındığı söktüğünde en az onun kadar gelir elde edebileceği ürün konusunda belirsizlik yok. Bu konuda araştırmalar yapılması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'deki fındık üretimi ortalama 600 bin ton. Bu fındık iyi bir politikayla izlenmelidir. Artık Fındık Politikalarını iyi yapmalıyız. Artık Fındık Politikamız radikal ve köklü olarak ele almalıyız" dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.