BU İŞTE BİR TERSLİK VAR...

BU İŞTE BİR TERSLİK VAR...

 Son 6 aydır hayvancılıkta yaşanan kriz nedeniyle Türkiye genelinde hayvan ticareti adeta durma noktasına geldi. Türkiye'de olduğu gibi Düzce geneli de bu krizden önemli ölçüde etkilendi. Hayvan ticaretindeki bu duraksama Düzce Veteriner Hakimler Odası ve Cumayeri Belediyesini harekete geçirdi. Cumayeri'nde her cuma günü kurulan hayvan pazarında sıra dışı bir uygulamaya imza atıldı. Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı ve Cumayeri Belediyesi Personel Müdürü Şerif Ali Karanfil tarafından pazarda hayvanını satmak için gelen tüccarlara destek olmak amacıyla hayvan başı para verdiler.

Düzce Veteriner Hekimler odası Başkanı Şerif Ali Karanfil altı aydır hayvan alışverişinin durma noktasına geldiğini ifade etti. Karanfil; "3 yıl öncesinde hayvan tüccarlarına kredi verilmişti. 3 yıl sonra yani içinde bulunduğumuz dönemde kredilerin geri ödemeleri başladı ve tüccarlar büyük sıkıntıya girdi" dedi. Canlı hayvan fiyatının 4'te 1 oranında düştüğünü ifade eden Karanfil; "Hayvan hareketlerinin güç olması krizi artırdı. 7 Bin TL'lik bir hayvan 2 Bin 500 Liraya kadar düştü" dedi.
Karanfil normal şartlarda pazara giren hayvanlardan, hayvan başı ücret alındığını ancak bu uygulamanın tersine çevrildiğini söyledi.
Pazara giren hayvan başına 5'er lira dağıtan Karanfil; "Amacımız hayvan ticaretini canlı tutmak ve tüccarları teşvik etmek. Çünkü hayvan alışverişi görüldüğü kadar basit bir iş değil. Zor ve diğer işlere göre daha eziyetli olduğu için buradaki insanlar bu işi bırakmaya çok meyilli. 30-40 yıldır bu işi yapan insanlar şuanda bırakmayı düşünüyor. Bu tüccarlar hayvan ticaretini bıraktığı an dışa bağımlı kalacağız. et ve süt fiyatları daha da pahalanacak ve döviz dışarı gidecek. Aynı zamanda kırsal kesimde işsizlik de baş gösterecek. Bu nedenle bizim de ufak bir katkımız olsun, en azından pazardaki günlük masrafların bir kısmını karşılayabilmeleri için böyle bir uygulama yaptık. Bu uygulamamız bir süre daha devam edecek" şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.