FINDIK ÜRÜNLERİNİ SİGORTALATIN

FINDIK ÜRÜNLERİNİ SİGORTALATIN

 Vali Adnan Yılmaz, çiftçileri uyardı. Yılmaz, Düzce'de çiftçisini yakından ilgilendiren 2013 yılına ait Tarım Sigortaları uygulamalarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 23 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek "Bu kapsamda 2013 yılına ait Bakanlar Kurulu kararı ile bitkisel ürünlerde dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde. Seralarda bunlara ek olarak taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı riski. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde bu risklere ilaveten isteğe bağlı olmak üzere don riski. Süt ve erkek besi sığırları, mandalar, koyun ve keçi, koç ve tekeler için ölüm riski. Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski. Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinde her türlü hastalık, zehirlenme kaza ve bazı doğal afetler sonucu meydana gelecek ölüm riski sigorta kapsamına alınmıştır" dedi.

Vali Adnan Yılmaz, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bu nedenle fındıkların erken uyanmaya başladığını, bundan sonra oluşacak düşük sıcaklıklar karşısında büyük risk oluşacağını, ülkemizin ve Düzce'nin en önemli ürünü olan fındıkta muhtemel bir don riski karşısında büyük kayıpların yaşanabileceğini belirterek "Çiftçilerimizin bu konuya duyarlı olmalıdırlar. Üçte ikisi devletimiz tarafından desteklenen sigortadan yararlanarak dona karşı fındık ürünlerini sigortalatmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Yılmaz, fındıkta don sigortası yaptırma zamanının 5 Mart 2013 tarihinde sona ereceğini, çiftçilerin mağdur olmamaları için don olayı meydana gelmeden ürünlerini sigortalatmalarının büyük önem arz ettiğini de dile getirdi.
Fındıkta don ve diğer risklere karşı sigorta yaptırabilmek için çiftçilerimizin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek 2013 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemindeki bilgilerini güncellemeleri ve ardından da sigorta yaptırmak için sigorta acentelerine başvurmaları gerekmektedir.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.