SAÇ DÖKÜLMESİNE DİKKAT !

SAÇ DÖKÜLMESİNE DİKKAT !

 

Karbonhidrat mekanizmasındaki bozukluklar insülin direnci oluşturabilir. Bu sebeple erken yaşlarda aşırı saç dökülmesi ile karşılaşan erkekler, saç dökülmesini önlemek için bu ihtimali de göz önünde bulundurmalıdır.

Erkeklerdeki erken yaşta yaşanan kellik ve insülin direnci arasındaki ilişki bilim adamları tarafından yapılan deneylerde ortaya konmuştur, ancak bu ilişkinin tam olarak neden doğduğu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Zaten şeker metobolizması ve saç dökülmesi arasında bir ilişki olduğundan şüpheleniliyordu, ancak geçtiğimiz günlerde bu konuda açıklanan bir araştırma bu konuda bilimsel sonuçlar ortaya koydu.

Bu araştırmada özellikle erkeklerde yaşanan erken yaşta saç dökülmesi ile şeker metobolizması, insülin direnci ve bunlara bağlı sağlık sorunları arasındaki ilişkiler test edildi.

35 yaşından önce saç dökülmesi yaşayan 154 erkek üzerinde araştırma tatbik edildi. Kontrol grubunda ise aynı yaş grubunda ancak saç dökülmesi şikayeti olmayan kişiler vardı. Araştırmacılar denekler hakkında detaylı bilgi topladılar. Bunlar arasında tıbbi geçmişleri, kullandıkları ilaçlar, tansiyon seviyeleri, kolestrol, trigliserid, glukoz ve insülin seviyeleri vardı. Saç dökülmesi ve denekleri tıbbı geçmişlerini karşılaştırdıklarında, araştırmacılar insülin direnci sorunu yaşayan veya diyabet sorunu yaşayanlarla saç dökülmesi arasında bir korelasyon buldular.

Buna göre kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, şeker metobolizması sorunu yaşayanların saç dökülmesi sorunu yaşamaları riskini 5 kat arttığını tespit ettiler. Benzer şekilde obezliğin ve yüksek tansiyonun da saç sağlığı üzerinde olumsuz etki yarattığını tespit ettiler.

Bu araştırmalar ışığında  dökülme sorunu yaşayan kişilere diğer tıbbi sorunlarına çözüm bulmaları önerilebilir. Zira vücudumuzda belli bir mekanizmanın aksaması saç gibi diğer bölgelere de olumsuz etki yapabiliyor. Saç dökülmesine çözüm olarak zayıflamak, tansiyonu düşürmek, beslenme programına dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak gösterilebilir.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.