DÜZCE?DE DOLU YAĞIŞI FINDIK ALANLARINA ZARAR VERDİ

DÜZCE?DE DOLU YAĞIŞI FINDIK ALANLARINA ZARAR VERDİ

Düzce merkez, Yığılca ve Çilimli ilçeleri başta olmak üzere kısmen de Gümüşova, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde 2 Haziran tarihinde saat 21.00 sıralarında meydana gelen dolu yağışı başta fındık olmak üzere kısmen mısır ve sebze tarlalarında zarar meydana getirdi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu ve teknik personeller tarafından zarar meydana gelen köy ve mahallelerde incelemeler yapıldı.

Yapılan incelemeler sonucunda Merkez ilçeye bağlı 41 köy ve mahallede zarar tespit edilmiştir. Zararlar daha çok Konuralp Beldesi civarında etkili olmuş ve burada bulunan köylerden Kemerkasım, Hatipliketenciler, Kozluk ve Güldere, köylerindeki fındık bahçelerine büyük oranda zarar meydana getirmiştir. İlçelerde yapılan ilk tespitlere göre zararlar, Akçakoca İlçesinde 1 köyde Gölyaka İlçesinde 3 köyde, Çilimli İlçesinde 14 köy ve mahallede, Yığılca İlçesinde 13 köyde ve Gümüşova İlçesinde ise 13 köy ve mahallede olduğu tespit edildi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ?Dolu afeti ile ilgili olarak Bakanlığımıza afet ihbarı yapıldığını ve 4 Haziran 2013 tarihinden itibaren İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri olarak sahaya çıktıklarını, İl Merkezinde 8 ayrı ekip ve 27 teknik personelle tespit çalışmalarına başladıklarını söyleyerek, dolu afeti 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu tarafından risk kapsamında bulunduğundan sigorta yaptıranlar, sigorta yaptırmış oldukları acentelere afet ihbarlarını yapmaları gerekmektedir? dedi.

Kabaoğlu, 2013 yılı başında çiftçilere tarım sigortası yaptırmaları konusunda Vali Adnan Yılmaz?ın başlatmış olduğu seferberlik kapsamında çok yoğun bir eğitim ve yayım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda İl genelinde 17 ayrı toplantı yapıldığını ve bu toplantılara 788 kişinin katıldığını, ayrıca fındık tarımı ile iştigal eden 12 bin 520 çiftçimizin cep telefonlarına sigorta yaptırmaları konusunda SMS atılarak uyardıklarını, cuma namazı öncesi vaaz verilerek İl ve İlçelerimizdeki tüm cemaati bilgilendirdiklerini söyledi.

Yapılan bu eğitim yayım çalışmaları sonucunda 2012 yılında 2 bin 330 olan sigorta yaptıranların sayısı 2013 yılında 4 bin 547 seviyesine çıkarak yüzde 95?in üzerinde bir artış sağlanmış olduğunu, fakat tüm üreticilerimizin tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini, yaptırmadıklarında bu tür afetlerle karşılaşıldığında ciddi mağduriyetlerin yaşandığını bildirildi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.