YAZ AYLARINDA BESLENMEYE DİKKAT !

YAZ AYLARINDA BESLENMEYE DİKKAT !

Uzmanlar,yaz mevsiminde sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gerekenlerin başında yulaf ezmesi, karpuz, salatalık, domates, enginar, kabak, soda, limonata ve yoğurt gibi besinlerin geldiğini belirterek, "Özellikle sıcak hava ve yüzme gibi aktiviteler nedeniyle vücutta sıvı ihtiyacı artar. Saat başı bir bardak su için. Bu şekilde oluşacak sıvı açığı giderilebilir" .

 

Yazın beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler veren uzmanlar,diyabet, böbrek yetmezliği, kalp rahatsızlığı gibi hastalıkları ya da hamilelik gibi özel durumları olmayan kişilerin porsiyonları az miktarda sık aralıklarla tüketmesi gerektiğini söylüyorlar.

 

Hava sıcaklıklarının artmasıyla karpuz, çilek, erik, kiraz, vişne, kavun, üzüm gibi meyvelerin bol miktarda tüketildiğine işaret ederek, şu bilgileri verildi

 

"Meyve tüketiminde bazı noktaları göz ardı etmemek gerekir. Meyvenin suyu yerine kendisinin tüketilmesinin daha faydalı olduğu bilinmektedir. Porsiyon ölçülerine dikkat edilmesi de çok önemlidir. 1 dilim karpuz, 10 orta boy erik, 12 orta boy çilek, 15 üzüm veya 12 kiraz 1 porsiyon meyve ölçüsüdür. Günlük sağlıklı diyetlerde 4 porsiyona kadar bu ölçüyü çıkarmak mümkündür. Nasılsa zararsız diyerek 1 kilogram meyve yemeyin. Tüktirken meyvenin suyunu değil, kendisini tüketin. Meyveler basit bir karbonhidrat olan fruktoz şekerinden oluşur. Çayda kullandığımız şekeri ise glikozdur. Bu şekerler kardeştir. Geç saatlerde özellikle fazla tüketimleri hemen kana karışır ve vücutta zaman kaybetmeden yağa dönüşerek adipoz doku olurlar. Özellikle bel çevresinde yağlanmaya neden olan fazla tüketimlerin başında hamur işi besinler, yağlı gıdalar ve fazla miktarda meyve yemek gelir. Meyve tüketimi ara öğünlerde, özellikle yemeklerden 2-3 saat sonra 1, maksimum 2 porsiyon ölçüsünde olmalıdır. Hiç meyve yememek de abartarak çok tüketmek de zararlıdır."

"Her öğünde salata tüketin"

Uzmanlar, her öğünde salata tüketilmesi gerektiğini dile getirerek, "Kışın alınan kiloları verirken ve mevcut kilo korunurken her öğün salata yemeğe dikkat etmek gerekir. Salata, birçok hastalıktan korunmada temel maddeler içerir. Zayıflama dışında kanserde, kalp ve damar sağlığında, inflamatuar hastalıklarda, sindirim sitemi ve karaciğer hastalıklarında lif alımı önemlidir. Lifli beslenme salata, ekmek ve sebzeyi kaldırarak imkansızdır. Her öğünde, içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı konulan salata tüketimi başta lif sağlar, sonrasında da birçok vitamin ve mineralin alınımından sorumludur. Stresle beraber artan sindirim sistemi sorunu olan kabızlığın giderilmesinde her öğünde salata tüketimi etkilidir" ifadelerini kullanıyorlar.

 

Yaz aylarında serinlemek için dondurma tüketilebileceğini ifade edilirken, tatlı ihtiyacının dondurmayla karşılanabileceğini ancak tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulandı.

Her akşam yemekten en az 2 saat sonra 1 top dondurmanın zararı olmadığını ama kilo vermek isteyenler için bu sıklığın sakıncalı olduğunu kaydedildi.

 

"Çay, kahve, limonata, ayran, asitli içecekler, soda, cacık, çorba, süt, alkol, meyveler, sebzeler ve su, sıvı almamızı sağlayan besin ve içeceklerdir. Özellikle sıcak hava ve yüzme gibi aktiviteler nedeniyle vücutta sıvı ihtiyacı artar. Saat başı bir bardak su için. Bu şekilde oluşacak sıvı açığı giderilebilir. Ayrıca gün boyu içilen limonata, alkol, asitli içecekler, soğuk kremalı kahveler ve kokteylli içecekler de içerilerinde yüksek düzeyde basit şeker ihtiva eder. Kısa süre doyma hissinin ardından acıkma hissi verirler ve yağlandırırlar. Bu sebeple su dışındaki içecekler günlük 2 bardağı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Yaz mevsiminde sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gerekenlerin başında yulaf ezmesi, karpuz, salatalık, domates, enginar, kabak, su, soda, limonata, yoğurt, ayran ve cacık geliyor"

 

Örnek menü

 

Sabah: uyanınca bir bardak su, daha sonra bir bardak az yağlı süt veya yoğurt, 4 kaşık müsli veya 3 kaşık sade yulaf ezmesi, 8 çilek veya 1 küçük boy kivi veya bir yumurta, 2 kaşık yağsız lor peynirden yapılmış omlet ve 1 dilim tam buğday ekmek ile bol domates ve salatalık

 

Öğle: kızartma olmayan 100 gram mektarında köfte, et, tavuk ya da balık, bir zeytinyağlı enginar veya yarım kase sebze çorbası, bir dilim tam buğday ekmeği, bir kaşık zentinyağıyla hazırlanmış çoban salata

 

Akşam: bir  tabak sebze yemeği veya baklagil yemeği tercihen barbunya veya yeşil mercimek, bir kase cacık dereotu, nane ve salatalık ilavesi ile, bir dilim çavdar ekmeği, zeytinyağlı mevsim salata. Akşam yemeği, haftada 2 gün bir tabak makarna veya mantı,  4 kaşık az yağlı yoğurt ve salata şeklinde de yenilebilir.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.