??SABRET GÖNÜL ??

Sevgili okuyucularım, yaşadığımız 21. Asırda bir nefes gibi ihtiyaç duyduğumuz nimet var ki nedir derseniz, bence SABIR?DIR. Yüce Rabbimizin ??ALLAH sabredenlerle beraberdir?? emri, Peygamberimiz S.A.V efendimizin ??Sabır Cennetin anahtarıdır?? sözü, ?? Sabreden derviş, muradına ermiş?? atasözüyle taçlanan hepimizin acilen ihtiyaç duyduğumuz sabır hayatın her karesinde o kadar önemli ki sokağa çıktığımızda işyerine gittiğimizde, evimize döndüğümüzde o kadar acil ki örneklerle takdim etmek istiyorum.

                Allahtan gelen musibetlere karşı sabır etmek, deriz ya Allahtan geldi ne yapalım deriz. Rabbim edemeyeceğimiz yükü bize yüklemesin. Amin. Hepinizce malumdur, Peygamberimiz S.A.V efendimizin oğlu İbrahim vefat edince çok mahzun olmuş, üzülmüş ??Rabbim verdi, Rabbim aldı ??sözleriyle tevekkül etmiş gözlerinden dökülen gözyaşlarıyla sahabi efendilerimizden biri sormuş ?? Ey Allahın rasulü; ölenlerimizin arkasından ağlamayınız buyurmuştunuz. Siz ağlıyorsunuz ?? deyince Peygamberimiz, ??Ben size ağlamayın demedim, üzerinizi başınızı yırtarak, bağırarak ağlamayın dedim. Buyurdular içimdeki evlat bağının kopmasından dolayı mahzun oldum?? sözü ibrete şayandır. Sabır imanın yarısıdır. Sabır eden dünyada ve Ahirette de kazanır.

                Sevgili okuyucularım, insanların kötülüklerine karşı sabır etmek, deyim yerinde ise tam bir delikanlılıktır. Sizi yoldan çıkaran, bardağı taşıran o kadar olaylar vardır ki, devamlı Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim der, durursunuz. İnanın sabahleyin günahsız olarak çıkarsınız, akşam eve döndüğünüzde bir sürü günahla döndüğünüzü görürsünüz. Kapıyı açar, selam verir, evinize girersiniz, kapıda sizi karşılayan, hoş geldiniz evimin ışığı gönlümün süruru diyen yoksa bu sefer küplere binersiniz. Evin dışı böyle, evin içi de böyle, bu ne biçim hayat yahu dersiniz, biraz durunca yemek yok, hanım ne yaptın bugün benim anam ağlamış milletle uğraşmaktan, diye bağıran, isyan eden, vuran, kıran, hatta cinnet geçiren yüzlerce hadise duyarsınız. Peki söyler misiniz sabır bunun neresinde. Hanımın istekleri, çocukların ihtiyaçları, onlar büyüdükçe dertleri büyüyen, gider çok gelir az çekilmiyor bu hayat der ayağımızı yorganımıza göre uzatmıyor,  batsın bu dünya, bu ne biçim yaşamak diyorsa bir insan sabır bunun neresinde?

                Tam bu hayat devam ederken psikoloji bozulmuş, sinirler gerilmiş, tasma gibi, bir de hasta olmuş, aha birde bu eksikti, ne olacak şimdi hastalığın şimdi sırası mı der. İşi isyana götürür. Bana kadar verecek insan bulamadın mı Allah?ım dersen bunun neresinde? Günlük hayatımızda insan, nefis muhasebesindeki sabrı anlatan, demek ki Efendimiz o kadar halkın içindeki her fert istediğini sorabiliyor. Her kesime mantıklı, ikna edici, eğitici sevecen haliyle insanı kazanıyor. Sizlere ibretli bir o kadar  terbiye sınırı zorlayan bir olayı anlatmak işitiyorum. Metoda dikkat eder misiniz?

Müslümanlardan bir genç zina etmek için izin ister, kendince mantıklı bir gerekçesi vardır. Peygamberimiz S.A.V sorar ??İstediğin şeyi başkalarının annenle yapmalarını kabul eder misin? ?? genç cevaplar ??Vallahi hayır?? , der. ??Başkaları da kızları için böyle bir şeye razı olmazlar.?? ??peki kız kardeşiniz için kabul eder misiniz?? , ??vallahi hayır.?? ??Başkaları da  kız kardeşleri için böyle bir şeye razı olmazlar?? gencin sağduyusuna seslenerek izin istediği şeyin gerçekte ne kadar kötü ve çirkin olduğunu gösterir, ikna eder, sonra gence ??YAKLAŞ?? DER. Elini gencin kalbinin üzerine koyarak dua eder. ??Yarabbi ! Bunun günahlarını affet, kalbini temizle, günahtan koru, ?? der Genç o günden sonra bir namus örneği hayat yaşar. Kötü teklife efendimiz kızmadı, onu kovmadı, onu ikna etti, kazandı. Efendimiz mükafatını aldı. Bundan daha güzel örnek olabilir mi? Meraklı sahabeden biri ??Beni Cennete götürecek tavsiyede bulunur musunuz?? dediğinde, ??Kızma, SABRET?? der. Yüce Rabbimiz de Bakara Suresinde ??sabır ve namaz kılarak benden yardım isteyin!?? emri, en güzel öğüttür. Sabır insanı olgunlaştırır?                                     

                                                                             CUMANIZ MÜBAREK OLSUN

SELAM VE DUA İLE

DÜZCE TV GÖNÜL SOHBETİ PROGRAMCISI

İBRAHİM ÖZDEDE


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.