Emniyette fakülte ayrımcılığı niye yapılıyor?

 

 Emniyet Müdürlüğünde görev yapan polis memurlarının içinde, açılan sınavlarda başarı göstererek komiser yardımcısı olarak göreve devam eden 4 yıllık fakülte mezunları bulunmaktadır!

 

2001 yılına kadar, Emniyet teşkilatında 4 yıllık fakülte mezunu olan tüm rütbeliler, komiser yardımcılığından 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne kadar eşit bir şekilde rütbe alıyorlardı!

 

2001 yılında, aynı eğitim düzeyindeki rütbeliler A ve B sınıfı olmak üzere ikiye ayrıldı! Emniyet Teşkilatı Kanunu Madde 55?e göre;

A Sınıfı Amirlerin Rütbede Bekleme Süresi: Komiser Yardımcılığında 4 yıl, Komiserlikte 4 yıl, Baş komiserlikte 3 yıl, Emniyet Amirliğinde 4 yıl, 4. Sınıf Emniyet Müdürlüğünde 3 yıl, 3. Sınıf Emniyet Müdürlüğünde 3 yıl, 2. Sınıf Emniyet Müdürlüğünde 3 yıl, 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğünde 3 yıl ve yaş haddinden emekliliktir.

B Sınıfı Amirlerin Rütbede Bekleme Süresi: Komiser Yardımcılığında 6 yıl, Komiserlikte 6 yıl, Baş komiserlikte 3 yıl ve sonrasında da belki az biraz Emniyet Amirliği ya da yaş haddinden emekliliktir.

Yukarıda yazdığım bilgilerden de anlaşılacağı üzere, A grubu amirler; çok daha çabuk terfi etmekte ve en üst rütbeye kadar çıkabilmektedir. B grubu amirler ise; rütbelerde daha uzun süre beklemekte ve baş komiserlikten daha üst bir rütbeye çıkmamaktadır.

Burada açık ve seçik görüldüğü gibi; EŞİT İŞ, EŞİT ÜCRET, EŞİT EĞİTİM hakları ihlal edilmekte ve RÜTBE TERFİDE EŞİTLİK ayaklar altına alınmaktadır.

Bu kanun maddesine göre sadece ?Polis Akademisi Mezunları? ?Emniyet Müdürü? olabiliyor! Diğer 4 yıllık Üniversite mezunları ODTÜ, Hacettepe vb. fakültelerini bitirseler bile Baş komiserlikten yukarıya terfi edemiyor!

Dün ast olan ?Polis Akademisi Mezunu Komiser Yardımcısı?, bir zaman sonra yerinde bekleyen ama ?Polis Akademisi Mezunu Olmayan? bir Komiserin üstü oluyor! Hiyerarşik düzene bu durum ne kadar uygundur?

Avrupa devletlerinde aynı eğitim düzeyindeki rütbelilerde böyle bir ayrım var mıdır? Bu durum, anayasanın eşitlik ilkesine, eğitim öğretim eşitliğine ne kadar uymaktadır? Konu ile alakalı olarak çok sayıda polis amiri arkadaş ?İdare Mahkemeleri? ?Danıştay?, ?Anayasa Mahkemesi? ve ?Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine? davaların açıldığını duymaktayız!

4 yıllık Üniversite veya fakülte mezunu olan polis amirleri, ?Polis Akademisi Mezunu? olan amirlerle eşdeğer hale getirilmesini istemektedirler!

Polis memur veya amiri olan arkadaşların bu isteklerini karşılamak çok mu zor?

Esen kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.