Okullarda Yardımcı Ders Kitabı Aldırmak!

Okullar açıldığında, öğrenciler sıralarına oturduğunda kitaplar öğrencilerin önünde hazır değil mi? Uzun yıllardan beri bu uygulama aynı değil mi? Milli Eğitim Bakanlığının, bastırmış olduğu kitaplar öğrencilerin anlayacağı seviyede bastırılmamış da ayrıca kitaplarda yazılı olan bilgileri anlayabilmek için yardımcı ders kitabına mı ihtiyaç duyuluyor? Öğrenciler kırtasiyelerden yardımcı ders kitaplarını bunun için mi almak zorunda bırakılıyor?

Ben bunu şöyle anlarım; Basılan kitaplardaki bilgiler öğrencilerin anlayacağı seviyede değil.  Onun için de yardımcı ders kitabına ihtiyaç duyuluyor! Kitapların basımında seviye farkı varsa bakanlığa bildirilir ve bakanlık bu kitapların seviyesini ayarlar!

Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda yayınladığı bir resmi yazı var. Bu yazıda; ?Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü: 21.10.2013 tarih ve 2994840 sayılı "Ders Kitabı Dışında Kullanılacak Yardımcı Eğitim Araçları" konulu yazısı ile öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi sıkıntı yaratacak uygulamalardan kaçınılmasını istedi? şeklindedir.

Söz konusu bu yazının ayrıntılarında;

6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte ilköğretim 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokullardan; ortaöğretim ise 4 yıl süreli ve zorunlu liselerden oluşturulmuştur.

Bu bağlamda; 2012-2013 eğitim öğretim yılından başlamak üzere okullarda uygulanan haftalık ders çizelgeleri yeniden düzenlenmiştir.

Ders kitaplarının incelenmesinde daha hızlı, şeffaf ve adil bir değerlendirme sürecinin oluşturulması ve bunun bir sonucu olarak öğrenci ve öğretmenlere niteliği daha yüksek ve daha özgün ders kitabı ile eğitim araç-gereçleri sunulabilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği yeniden düzenlenmiş ve 12/09/2012 tarihli ve 28409 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu bağlamda; yeniden geliştirilen veya güncellenen öğretim programlan temelinde hazırlanan ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitapları eğitimde niteliği artırmaya hizmet edecek şekilde hazırlatmaktadır.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 37. Maddesi 01.320/14796 sayılı Genelgesi (Genelge No; 2008/75) ile;

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 17/09/2012 tarihli ve 23124 sayılı yazıları ve konuyla ilgili Bakanlığımızca daha önceden yapılan duyumlara rağmen okullarımızda yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim materyallerini almaya mecbur bırakıldıkları, Bakanlığımıza ulaşan duyumlardan anlaşılmaktadır.

Bu nedenle, bakanlığımızca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi sıkıntı yaratacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri için valiliğinizce her türlü tedbirin alınması istenmiştir.

Her şey açık seçik ortadayken öğrencilere ayrıca yardımcı ders kitapları aldırmak da neyin nesi? Hoşça kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.