Kanadı Kırık ?KUŞ'un? İbretlik Hikayesi!..

"Hz. Süleyman zamanında bir kuş, kanadını bir dervişin kırdığından şikâyet ile Hz. Süleyman?a gelmiş. Hz. Süleyman da o kuşun şikâyetçi olduğu dervişi huzuruna getirtip sormuş:

- Bak, bu kuş senden şikâyetçi. Niye bu kuşun kanadını kırdın?

Derviş cevap vermiş:

- Sultanım, Allah bu mahlûkatı bizim emrimize musahhar kılmıştır. Ben bu kuşu avlamak istedim, önce kaçmadı. Yanına kadar gittim, yine kaçmadı. Ben de bana teslim olacağını düşünerek üzerine atladım. Tam yakalayacakken kaçmaya çalıştı. O esnada da kanadını incittim. Ona kaçması için fırsat verdim, fakat o bekledi. Adeta ?Gel beni tut, ne istiyorsan yap,? dedi. Bunun üzerine Hz. Süleyman kuşa hitaben demiş ki:

- Bak, bu adam da haklı. Sen niye kaçmadın? O sana sinsice yaklaşmamış. Neticede sen hakkını savunabilirdin. Şimdi kolum kanadım kırıldı diye şikâyet ediyorsun.

Kuş, Hz. Süleyman?a şöyle cevap vermiş:

- Efendim, ben onu derviş kıyafetinde gördüğüm için kaçmadım. Avcı olsaydı o zaman hemen kaçardım. Fakat bundan bana zarar gelmez diye öylece bekledim.

Hz. Süleyman bu savunmayı beğenmiş ve kuşu da haklı bulmuş. Kısasın yerine gelmesi için:

- Kuş haklı. Hemen bu dervişin kolunu kırın, diye emretmiş.

Kuş o anda:

- Efendim, böyle yapmayın! diye feryat etmeye başlamış.

- Ne yapayım? diye sormuş Hz. Süleyman.

- Efendim, bunun kolunu kırarsanız, kolu iyileşince yine aynı şeyi yapmaya kalkar.

Bu söz üzerine Hz. Süleyman:

- Peki, ne yapalım? diye sormuş tekrar.

Kuş bu sefer şöyle cevap vermiş:

- Siz bunu derviş kıyafetinden, libasından sıyırın! Sıyırın ki benim gibi kuşlar aldanmasın!..

Derviş Nedir? Kimlere Denir?

Derviş kelimesi, önceleri bir şeyhin terbiyesine giren mürid manasında iken, zamanla mürid veya şeyh olsun, tarikat mensubu olan herkese derviş denir olmuştur. Mütevazi, arif, kanaatkar ve rahat düşünceli kimselere de Derviş meşrep denir.

Osmanlı Devleti?nin kuruluşu sırasında ve Rumeli?nin fethinde de Alperenler denen bu savaşçı dervişler büyük hizmetler görmüşlerdir. Bunların ordulardan evvel sınır bölgelerine gelip zaviyeler kurduğu, bağ bahçe işiyle meşgul olduğu, güçlerine göre muharipler beslediği, gelip geçenleri misafir ettiği, zaviyelerinde padişahları bile ağırladıkları ve onlara çevrenin stratejik yapısı hakkında bilgiler verdiği bilinmektedir. Hoşça kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.