Alışveriş fişleri ve etiketlere dikkat ediyor muyuz?

Eskiden bakkallar vardı alış-verişimizi onlardan yapıyorduk. Bakkalcı, ne aldıysak makinede hesaplıyordu. Ya parayı veriyorduk ya da deftere yazdırıyorduk.

Herşeyin değiştiği gibi bakkallardan ve diğer işyerlerinden yapılan alışveriş işimiz de artık marketlere doğru yöneldi. Alışveriş kültürümüz değişti. Doğrusu iyi de oldu. Artık markete gittiğinizde konfeksiyon dahil hemen her şey var ve istediğiniz her şeyi bulabiliyorsunuz. Marketteyken el arabasını alıyorsunuz, istediğiniz her şeyi el arabasına dolduruyorsunuz. Kasaya kadar her şey tam da istediğimiz gibi oluyor. Fiyatlar belli, elektronik okuyucular vasıtasıyla fiyatlar okunuyor ve alışverişinizin kaç lira olduğunu bu şekilde öğrenmiş oluyorsunuz. Yaptığınız alışverişinizin sonunda paranızı ödüyor alışveriş fişinizi alıyor ve sonra da o işyerinden ayrılıyorsunuz.

Peki alışverişten sonra fişinizi kontrol ediyor musunuz? Yoksa hiç bakmadan, kırıştırıp hemen çöpe mi atıyorsunuz.

Ben alışveriş fişimi atmıyorum ve inceliyorum. Nasıl? Anlatayım. Mesela işyerinin birine gittim. Patates, soğan, domates alacağım ama iki çeşit patates, iki çeşit soğan, iki çeşit de domates var ve fiyatları da farklı. Patatesin bir çeşidinin kilosu 1.00, diğeri 1.50 tl. soğanın bir çeşidi 1.25, diğeri 2.00 tl, domatesin bir çeşidinin kilosu 1.75, diğeri ise 3.00 tl. Ben patatesin kilosu 1.00 tl. olanından aldım kasada hesap yapılırken benden 1.50 tl, soğanın kilosu 1.25 tl. olanından aldım benden 2.00 tl, domatesin kilosu 3.00 tl. olanından aldım ama benden 1.75 tl. kesildi!

Peki ben bunu nasıl anlıyorum? Eve gidince alışveriş fişini inceliyorum hata veya yanlış bu şekilde ortaya çıkıyor. Bunun böyle olduğunu yani yanlış olduğunu söylemek için ilgili işyerinin bana verdiği alışveriş fişinin üzerindeki telefonu arıyorum. Karşıma çıkan yer maalesef ilgili işyeri değil başka bir işyeri!

Veya alış-veriş reyonunun önüne gidiyorum yan yana dizilmiş birkaç çeşit ürün var. Alttaki fiyat etiketlerine bakıyorum fiyatlar çaprazda duruyor. Mesela; fiyatlar 12.95, 13.95,14.95 tl olsun. Fiyatı 12.95 tl. olan üründen alıyorsunuz fişe bakıyorsunuz 14.95 tl. olan ürünün fiyatı çıkıyor vb. İtiraz ediyorsunuz. İlgili ile reyona gidiyorsunuz ve diyor ki size, beyefendi diyor siz 14.95 tl olan üründen  almışsınız. Mahcup da oluyorsunuz. Adam haklı çıkıyor. Fiyatlar neden çaprazda duruyor öyleyse diye soruyorum? Biraz sağa kaymış ne var bunda cevabını alıyorsunuz, alırken dikkat edeceksiniz beyefendi cevabı ile karşılaşıyorsunuz!

Yukarıda yazılı olanlar sadece bir işyerinde karşımıza çıkmıyor. Bazı işyerlerinde bu yanlış veya hatalar olabiliyor. Hatırlatıyorsunuz ve bu hatırlatma sonunda özür dileyen de oluyor dilemeyen de. Belki kasıt yok ama ihmal var, dikkatsizlik var. Bazen benden, bazen işyerinden fazla gidiyor. Böyle mi olmalı? Hak var, hukuk var. Bu işler için müşteri belki iyi niyetini muhafaza ediyor ama dikkat etmek gerekmiyor mu?

Alışveriş fişleri alışverişten hemen atılmamalı ve incelenmelidir. Bu şekilde otokontrol sistemi oluşturulmalı veya geliştirilmelidir! İşyeri sahibi veya çalışanı bilmelidir ki yapılan alışverişten sonra müşteri karşıma geçip soru sorabilir veya patron beni hesaba çekebilir.

Ayrıca kasada müşteriye verilmek üzere kesilen fişlerdeki rakamlar okunaksız. Neden?  Belli ki kasada kesilen fişin cihazının mürekkebi bitmiş! 

Yine etiketlerdeki 0.99 tl. fiyatı bana hiç ciddi gelmiyor. Fiyatı 0.99 tl. olan ürünü aldığımda işyeri sahibi bana çıkartıp para üstü olarak 1 kuruşumu veriyor mu? Veya vereni hiç duydunuz mu?

Bazı işyerlerindeki ürünlerin etiket rakamları okunaksız veya anlamsız! Mesela bir ürünün fiyatı 1.99 tl. ise 1 rakamı çok küçük yazılı, ama 99 rakamı büyük yazılı. Belli ki karşıdan bakan kişi 99 kuruş gibi zannetsin düşüncesiyle yazılmış! Böyle bir etiket anlayışı karşısında müşteri, işyeri sahibi veya çalışanı karşısında kendisini nasıl hisseder? Veya aynı işyeri sahibi veya çalışanı da aynı zamanda bir başka işyerlerinden alışveriş yaparken kendisini nasıl hissediyor? Bu durum normal mi sizce? Ne dersiniz?

Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.