Cenaze merasimlerindeki çeşitlilik!

Malum olduğu üzere hemen hemen hergün bir cenaze merasimi oluyor. Vefat eden kişinin eş dost ve yakınları vefat eden kişiye son görev olarak cenaze merasimine katılıyor veya katılmak istiyor.

Her tarafta cenaze adetleri farklı farklı! Cemaat hocaya değil, hocalar cemaate uyuyor veya uymak zorunda kalıyor. Yıllardan beri hocalarımızdan duyduklarımız, tezkiye evin önünde ve cenaze namazı kılınacağı zaman yapılır. Normalde yapılması gereken bu diye biliyoruz. Ama genel olarak cenazelerimiz, öğlen veya ikindi namazı vakti esas alınarak, namaz sonrası kılınıp defnediliyor.

Hali hazırda yapılan cenaze merasimlerinden birkaç tane örnek vermek gerekirse; Mesela bir köye cenaze merasimi için gidiyorsunuz. Diyelim ki cenaze öğlen namazına müteakip aynı köy mezarlığına defnedilecek olsun. Öğlen ezanı okunuyor. Cenaze için gelen insanlar öğlen namazı için camiye giriyorlar. Namaz çıkışı cenaze evine gidiliyor. Belirlenmiş olan saatte tezkiye yapılıyor. Cenaze doğrudan mezarlığa götürülüyor, Cenaze namazı orada kılınıyor.

Bir başka köye cenaze merasimi için gittiğinizde önce cenaze evine gidiliyor. Belirlenen saatte tezkiye yapılıyor. Cenaze evden alınıyor köy camisinin bahçesine götürülüyor. Öğlen namazı için camiye giriliyor. Namaz çıkışı cenaze doğrudan mezarlığa götürülüyor, Cenaze namazı orada kılınıyor.

Yine bir başka köye cenaze merasimi için gittiğinizde doğrudan cenaze evine gidiliyor. Belirlenen saatte cenaze evinde tezkiye yapılıyor. Cenaze cemaatle birlikte köy veya mahalle camisine götürülüyor. Öğlen namazı için camiye giriliyor. Öğlen namazı biter bitmez caminin İmam-hatibi anons ediyor ve diyor ki; Muhterem cemaat! Cenaze namazı camide veya caminin bahçesinde kılınacaktır. Cemaat ona göre şekil alıyor, cenaze namazı kılınıyor ve cenaze doğrudan mezarlığa götürülüyor.

Cenaze merasimine resmi veya gayri resmi olarak katılanlar, hasta ve yaşlılardan katılanlar, işi olanlar maalesef zor durumda kalıyorlar. Cenaze merasimi konusunda hocalarımıza çok iş düşüyor. Her mezarlık caminin yanında olmadığından cenaze namazlarının mezarlıkta kılınması adeta külfet oluyor!

Bu merasimlere iştirak eden cemaati düşünmek ve vakit namazı hangi camide kılınmışsa, cenaze namazının da orada kılınması ve cenazenin özellikle namazdan önce camiye getirilmesi daha doğru olmaz mı? Çünkü namaz vaktine kadar geniş bir zaman var. Camilerde sohbet yapılıyor. Gelenler kendisini ona göre ayarlıyor. Abdesti olmayan abdestini alıyor vs.

Tüm mahalle ve köylerde cenaze merasimlerinin aynı düzen ve disiplin içinde olması için bir çalışma yapılamaz mı? Bu konuda başta il müftülüğü olmak üzere, belediye ve valilik olarak birlikte bir çalışma yapılsa doğru olmaz mı? Ne dersiniz?

Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.