Son kullanma tarihi öncesi gıda bağışı!

Kavram olarak literatürümüze henüz girmiş olan ?gıda bankacılığı?, özü itibariyle bağış olarak yapılan gıda yardımlarının ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasından ibarettir.

Konunun asıl irdeleyeceğimiz yönü ise ?Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerince? gıda bankalarına yapılacak gıda maddesi bağışlarının tamamının, bundan böyle kazançlarından gider olarak indirilebiliyor olmasıdır.

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan 5035 Sayılı Kanun ve 251 sıra nolu ?Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Gıda Bankacılığının? kapsamı ve ne şekilde uygulanacağı detayları ile açıklanmıştır.

Bizde yapılan açıklamalar çerçevesinde vergi mükelleflerine sağlanan bu imkanı okurlarımızla paylaşmak istedik.

*Gıda Bankacılığını Kimler Yapabilir?

Gıda Bankacılığı faaliyetinde sadece dernekler veya vakıflar bulunabileceklerdir.

*Gıda Bankacılığının Kapsamı Nedir?

Yapılan düzenleme ile Kurumlar ve Gelir Vergisi Mükelleflerince gıda bankalarına bağışlanacak gıda maddelerinin maliyet bedelleri Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir.

*Bağışın Nerelere Yapılması Gerekir?

Gıda maddesi bağışının, tüzük veya senedinde ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapılabilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu dernek veya vakfa yapılması gerekir. Bununla beraber dernek veya vakfın başka alanlarda faaliyet gösteriyor olmasının bir önemi bulunmamaktadır.

*Bağışa Konu Mallar Nelerdir?

Yapılacak bağışın mutlak suretle gıda maddesi niteliğinde olması ve ?bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere? şartı ile verilmiş olması gerekmektedir.

*Bağış Karşılığında Bir Belge Düzenlemek Gerekir mi?

Bağışı yapanların mutlaka bağış yapılan dernek veya vakıf adına fatura düzenlemesi ve faturaya ?ihtiyaç sahiplerine yardım şartı ile bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır? ibaresini düşmeleri gerekmektedir.

Ayrıca bağış yapılan derneğin ve vakfında kendi mevzuatlarında öngörülen belgeyi düzenleyip bağış yapanlara vermesi gerekmektedir.

*Bağışlanan Gıda Maddesinin KDV?si Ne Olacaktır?

Gıda Bankacılığı kapsamında yapılan bağışlar Katma Değer Vergisi Kanununda yapılan değişiklik neticesinde katma değer vergisinden de müstesna tutulmuştur.

Bu durumda bağışlanan gıda maddesi tesliminde katma değer vergisi hesaplanmayacak olup, daha önce bu gıda maddesinin alımı esnasında yüklenilen katma değer vergisi de indirim konusu edilemeyecektir. İndirim konusu edilemeyecek olan katma değer vergisi gider ya da maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

Getirilen bu teşvik ile daha önce böyle bir yasal düzenleme olmadığı için ellerindeki, ?örneğin; az hasarlı, ambalajı bozulmuş, son kullanma tarihine az bir süre kalmış, ya da yiyecek sektöründe olduğu gibi günlük tüketilmesi gereken, ancak tüketilememiş?

gıda maddelerini bir şekilde yok eden işletmeler başta olmak üzere, vergi mükellefleri gıda bankalarına yapacakları gıda bağışları sayesinde hem vergiden düşme şansını, hem de ihtiyacı olanların hayır duasını elde etmiş olacaklardır.

Gıda bankacılığına yapılacak gıda bağışı tutarlarının tamamı vergi matrahının tespitinde mükelleflerce gider olarak dikkate alınabilecektir. Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.