Konuralp ve Düzce Üniversitesinin Kanalizasyonu nereye akıyor?

16.01.2020 Perşembe günü bu köşeden “Düzce'ye Atıksu Arıtma Tesisleri Yapılacak!” başlığı ile bir köşe yazısı yayınlamıştım.

O yazıda “Atıksu Arıtma Tesisleri ile ilgili son bilgiler!” ara başlığı ile de şöyle bir yazı yayınlamıştım.

“İstanbul iline Düzce Melen çayından gidecek olan suyun temiz gitmesi amacıyla ilimizde 6 adet arıtma tesisinin ihalesi yapılacaktı. Akçakoca, Cumayeri, Gümüşova, Çilimli, Gölyaka ve Kaynaşlı olmak üzere 6 adet Atıksu Arıtma tesisi ve 178 km. kanalizasyon hattı ihalesi, bedeli 86.900.000 tl. olmak üzere 25.07.2018 tarihinde yapılmıştı.  

Edindiğim bilgilere göre; İhaleden sonra Arıtma tesisi imalat çalışmalarına başlanmıştı. Arıtma tesisi yapılacak olan ilçelerin belediye başkanlarıyla yaptığım görüşmelerde arıtma tesisi yapılacak olan yerlerin teslimi ilgili müteahhitlere yapılmıştı. Bazı belediyelerin teslim ettikleri yerlerde arıtma tesisi imalatının yapımına başlanmamış, bazılarında başlanmış ve yakın zamana kadar da devam ettiği şeklinde bilgiler aldım.

Yapılan bu çalışmalar yerel seçimlerden sonra biraz yavaşlamış, 2019 yılının son aylarında ise İSKİ tarafından ihalede revizyon yapılması nedeniyle imalat işleri durdurulmuştu.

Ara verilen bu çalışmalara ne zaman başlanacak?”

***

Yazdığım köşe yazısında İSKİ’nin Düzce’ye yapacak olduğu 6 adet “Atıksu Arıtma Tesisleri”nin içinde Düzce Merkez ilçe yoktu. 

“İstanbul iline Düzce Melen çayından gidecek olan suyun temiz gitmesi amacıyla…” diye başladığım köşe yazısının en önemli kısmı aslında bu cümleydi. Neden? İzah edelim.

Halen 8 ilçenin çöpü Düzce Merkez ilçe sınırları içinden geçen Küçük Melen çayının hemen kenarına dökülmektedir. Dökülen bu çöplerin, Konuralp Yerleşkesi’nin ve Düzce Üniversitesi’nin Kanalizasyonlarının nereye döküldüğü İSKİ için önemli değil mi? Yapımına başlanan ve geçici olarak durdurulduğu söylenen 6 adet “Atıksu Arıtma Tesisleri”nin ve Düzce’nin çöplerinin döküldüğü alan 1. derecede İSKİ’yi mi, Düzce’yi mi ilgilendirir dersiniz?

Büyük Melen suyu olsun, küçük Melen suyu olsun ülkemizin suyu. Bu sudan ihtiyacı olan her il istifade edebilir. Eyvallah. Temiz olması istenen bu suyun, ihtiyacı olan illere gönderilirken temiz olarak gitmesi hangi il’i ilgilendirir? Birinci derecede ihtiyacı olan il’i mi, yoksa suyun çıktığı il olan ilimizi mi ilgilendirir? O il İstanbul olmuş, bir başka il olmuş hiç fark etmez. Suya ihtiyacı olan il, içecek olduğu suyun kendi iline temiz olarak gelmesi için gerekeni suyun kaynağında yapmak zorundadır!

İlimiz küçük bir ildir ve bütçesi bellidir. “Atıksu Arıtma Tesisleri” olsun “Kanalizasyon hatlarının” yapımı olsun bu işler büyük parayla olacak olan işlerdir. İhalesi yapılan 6 adet “Atıksu Arıtma Tesisi, Kanalizasyon hatları” ilimizin ve ilçelerimizin tüm köylerinin kanalizasyon ihtiyacını karşılayacak olan tesislerdir.

İllerin belediye başkanları hangi partiden olursa olsun, hizmet ettikleri insanlar bu ülkenin insanlarıdır. Belediyelerin birbirine her zaman ihtiyacı olabilir. Kaldı ki büyük iller küçük illere birçok konuda her zaman destek olmalıdır. Aksi halde böyle bir konuda “Atıksu Arıtma Tesisleri” ve “Kanalizasyon hatlarının” gecikmesinden en çok kim zarar görür?

Şimdi tekrar soruyorum? “İSKİ”, ara verilen bu çalışmalara ne zaman başlayacak?


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.