Müdür Albayrak Konuya Açıklık Getirdi

Müdür Albayrak Konuya Açıklık Getirdi

Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak, Düzce TV ekranlarında yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem Programı’nın konuğu oldu. Son günlerde Düzce’de bulunan parklarda gerçekleştirilen budama çalışmaları hakkında bilgiler veren Albayrak, Düzce’de ki ağaçların önceki dönemde yanlış uygulamalara maruz kaldığını ifade etti.

Düzce TV ekralarında yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem programının bu hafta ki konuğu, Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak oldu.

Son günlerde sıkça medyada yer alan, parklardaki ağaç budaması konusu hakkında bilgilendirmede bulunan Albayrak, ağaçların önceki dönemde yanlış budama ve uygulamalara maruz kaldığını belirtti.

"Her bir ağacı tek tek inceledik"

Her bir ağacın tek tek incelendiğini ve sonrasında budama işleminin gerçekleştirildiğini belirten Albayrak, şöyle konuştu:

“Orman Fakültesiyle Düzce Belediyesi’nin bir protokolü var. Her türlü proje alanında olsun, teknik alanda olsun iş birliği içerisinde olacak diye. Orman Fakültesi ile biz bir yazışma yaptık. Özellikle İnönü, Avki Akyol, Anıtpark’ın, 15 Temmuz Şehitler Parkımızın, Şehir Mezarlığı’nın ağaçlarının durumuyla ilgili bir rapor istedik. Orman Fakültesi’nden konusunda uzman 5 uzman geldi. Bunun içerisinde hastalık uzmanı var, ağaç uzmanı var, toprak uzmanı ve bitki besleme uzmanı var. Ağaçları tek tek incelediler ve her bir ağaca tek tek rapor yazdılar. Özellikle insanların çokça gezdiği İnönü ve Avni Akyol Parklarında. Bunların içerisinde tamamen kaldırılması gerekenleri, budanıp ıslah edilmesi gerekenleri tek tek raporladılar ve bizlere sundular. Biz buna göre Kasım ayında budamaya giriştik. Kaldırılması gereken ağaçları tek tek yeniden inceledik kendi ekibimizle birlikte. Ona göre çalışmamızı yaptık. Ben bu eğitim ayağında bir şeyi eksik söyledim. Bu arada İstanbul’dan ekip getirdik. Bu işi yıllarca yapmış uzman ekip getirdik. Personelimizin eğitimiyle ilgili onlarda bir şey anlattılar hem teorik hem de uygulamalı olarak. Biz sahada onları da eğitime dahil ettik. Personelimizi 2.5 ay çok ciddi bir eğitimden geçirdik. Bu yetmedi ben sürekli sahada oldum hatta budamacı arkadaşımızla beraber sepetin üzerine çıktım. Nasıl olması gerektiğini paylaştım. Bu raporu elimize aldıktan sonra bir ormancı mantığıyla girmedik. Yine de ağacın tepesine çıktık, incelemede bulunduk. Acaba yükünü alsak tehlikesi azalır mı bunlara baktık. Ve raporda yer alan ağaçların yarıdan çoğunu biz bıraktık. Aslında kesmedik. Çünkü bu ağaç buranın değeri olmuş. Biraz daha burada kalsın. Ömrünü tamamlamış aslında ama biz bunu tehlikesiz hale getirerek biraz daha durmasını istedik.”

"Düzcemizin ağaçları maalesef hiç kontrol altına alınmamış"

Düzce’de bulunan ağaçların önceki dönemlerde kontrol altına alınmadığını ifade eden Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizim Düzcemizin ağaçları maalesef hiç kontrol altına alınmamış. Zamanında budama yapılmamış, dev olmuş ağaçlar bu yüzden. Bu dev ağaçlar, Düzce gibi ova toprağının içinde  kök ve tepe dengesini kuramazsanız ağaç bir şekilde devrilir veya dalı kırılır. Bu ağaçların tepesine çıkıp çürümüş dallarını alarak yükünü azaltıyor ve kökle dengesini kuruyoruz.”

"Ağaçlar yıkılma tehlikesine karşı kontrol altına alınmalı"

Ağaçların, yıkılma tehlikesine karşı kontrol altına alınmasının önemine de vurgu yapan Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak, şu ifadelerde bulundu:

“Toprakta bir yapı vardır. Toprağın yüzde 50’si havadır ve bu hava yağmur yağınca su dolar. Rüzgar onu salladıkça o su kök bölgesindeki toprağı akışkan hale getirir. O sürekli momentumla sallanan ağacı belirli bir zaman sonra mutlaka devirir. Özellikle ova gibi yerlerdeki gevşek topraklarda görülür bu. Bu yüzden mutlaka kontrol altına alınması gereken bir durumdur. Bunu yapmazsanız rüzgarlı ve yağışlı havalarda korkulu rüya görmeniz lazım. Tabii geçmişte bazı yanlış uygulamalar olmuş. Ağacı rastgele boyundan kısaltmak suretiyle budama yapıldığı zannedilerek kesilmiş. Esasında budama o değildir. Biz ağacı budarken diyoruz ki belirli kalınlıktaki dalın üzerine çıkmayalım ağacın. Yani kestiğimiz ağacın mutlaka 10 cm’den kalın dalını kesmemeye çalışıyoruz. Ama bazen bakıyoruz ki 30 santimetrelik dalı da kesmişiz. Bunun nedeni ise tepesi çürümüş, biz onun öncelikle inceliyoruz, çürümüş olan yerini kesiyoruz. Çürük devam ediyorsa biraz daha kesiyoruz. Sağlam dokuyu buluncaya kadar onu indiriyoruz.”

Park ve Bahçeler Müdür Kenan Albayrak, budama ve ağaç kesme hakkında yaptığı konuşmasının ardından, Düzce’de yer alan park ve bahçelerin vatandaşlar tarafından sorumsuzca kirletilmesine de değinerek, Burası Bizim evimiz. Herkesin bu konu da birbirine yardımcı olması gerekiyor. Tabii ki de oraları temizlemek bizim görevimiz ama vatandaşlarımızın da doğamızı çekirdek, pet şişe, izmarit gibi çöplerle kirletmemesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Albayrak son olarak, ağaç budama, gübreleme, fidan yetiştirme vb. gibi konular hakkında bilgi edinmek isteyen tüm vatandaşlara ilgili konu hakkında yardımcı olabileceklerini de dile getirdi.

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
19.01.2020
18:17

İstanbu Eminönü Vefa Bozacısın

Katılıyorum   Katılmıyorum
%47,48
Nerden


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.