Uzman Psikologdan Önemli Uyarılar

Uzman Psikologdan Önemli Uyarılar

Düzce Özel Çağsu Hastanesi doktorlarından Psikolog Ecem Ozan, Düzce TV’de her hafta yayınlanan ve Mehmet İbrahimoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Sağlık Rehberi programına katılım sağladı. Ozan, Psikologlara giden insanların deli olmadığını, herkesin belli başlı sorunları oldukları için psikoloğa gittiklerini dile getirdi. 

Mehmet İbrahimoğlu’nun her hafta hazırlayıp sunduğu Sağlık Rehber programının bu haftaki konuğu Düzce Özel Çağsu Hastanesi doktorlarından Psikolog Ecem Ozan oldu. Depresyonun ne olduğunu anlatan Ozan, psikoloğa giden insanların deli olmadığını da sözlerine ekledi. Ozan ayrıca insanların özel hayatlarını başkalarına anlatmadıklarını o odada konuşulanın o odada kaldığını dile getirdi.


Ozan şöyle devam etti: ‘ Öncelikli olarak bir kişide normalde önceden yaptıkları şeyden zevk alıp daha sonradan zevk almamaya başlaması tutkularında azalma olması duygularında azalma olması, güven azalması, hafızada güçlük yaşamasında en az 5 tane bulgu bekliyoruz. Daha fazlası oluyor. Bunları gördüğümüzde bu kişiler depresyonda oluyorlar. Genellikle baktığımızda ailede bir sıkıntı var mı diye soruyoruz. Ailede varsa depresyon çarpı 2 katı oluyor. Genellikle kadınlarda daha fazla görülüyor. Bana danışanlarımda gördüğümde ben depresyona girdim diyerek gelmiyorlar. Genellikle davranışsal, uyku uyuyamıyorum diye geliyor. Bir bakıyoruz ki depresyonda olduklarını gösteriyoruz. İlaç tedavisi felan veriyoruz’ dedi.


Psikiyatriye gitmenin kolay olup olmadığının sorulması üzerine Ozan: ‘ Ne yazık ki hala ve hala bir çok kişi ben deli değilim diye geliyor. Ne yapacağımı bilmiyorum diye geliyorlar. Beyin kavramını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Başa çıkma becerileri yok birde sorunun üstesinden gelemeyen insanlar oluyor. Bu delilik olmuyor. Bu algıyı yıkmak gerçekten çok zor. Bir şekilde onlara anlatmaya çalışıyorum. Yıllardır insanların alıştığı bir şey var. Bunu yıkmak çok zor oluyor. İnsanlar psikoloğa deli diye gelmiyor, sorunlarını daha rahat çözebilmek için geliyorlar’ dedi.

İnsanların psikoloğa gittiklerinde özel hayatlarını hemen paylaşmadıklarını biraz kafalarında soru işareti olduğunu dile getiren Psikolog Ecem Ozan, ‘ resmi bir dilde gerekli, soğukta olmamak gerekli. İnsanları en iyi şekilde tanıyoruz. O odada konuşulanı o odada bırakıyoruz’ dedi.

Ozan şöyle devam etti: ‘ 10.00’da başlar. Açıkcası benimde zorlandığım danışmanlarım oldu. İlk gelir gelmez anlatmıyorlar özel hayatlarını. İsimlerini soyisimlerini eğitim durumunu öğreniyorum. Ailesini soruyorum. Daha sonra burada biraz resmiyet önemli. Çokta soğuk olmamak gerekiyor. Karşımızdaki ne olursa olsun bir insan diyoruz. Ben hep normal yaklaşmaya çalışıyorum. Hangi rüzgar attı sizi buraya diyerek onlarla konuşuyorum. Özel konuşmalar oluyor, onlardan dışarı çıkmayacağını söylüyoruz. Bizim etik kurallarımız var. O odada konuşulanlar o oda da kalıyor. Her psikoloğun bir psikoloğu vardır. Biz biraz daha başa çıkmamız var. Olayları yorumlayışımız daha kolay oluyor. Bu yüzden de kendimizi rahatlatabiliyoruz.’


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.