Bu Belirtileri Görüyorsanız Dikkat!

Bu Belirtileri Görüyorsanız Dikkat!

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Hakan Tanrıverdi Düzce TV ekranlarında yayınlanan Sağlık Rehberi programının konuğu oldu.

 

Düzce TV ekranlarında her hafta seyircisiyle buluşan Sağlık Rehberi programının bu haftaki konuğu, Düzce Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Hakan Tanrıverdi oldu.

 

21. yüzyılın vebası olarak görülen KOAH, astım, uyku apnesi ve daha birçok göğüs hastalıklarına yer verilen programda Dr. Hakan Tanrıverdi vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak hastalıklara karşı nasıl tedbir alınması gerektiğini açıkladı.

Astım hastalığının mevsimsel değişiklik gösterebileceğine vurgu yapan Dr. Hakan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

“Astım hastalığının kişilerde öksürük, nefes darlığı gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkıyor. Hemen her yaşta görülebiliyor. Çocukluk dönemlerinde erkeklerde, erişkin dönemlerde ise kadınlarda daha sık görülebiliyor. Eğer tedavi edilmezse kişinin günlük yaşamını, hayat kalitesini, son derece kötü bir şekilde etkileyebiliyor. Astım belirtisi kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor ama en sık gördüğümüz belirtiler çoğu zaman kuru öksürük, kişide nefes darlığı olabilir, göğüste hırıltı olur. Bu belirtiler genellikle gece saatlerinde veya sabah karşı ortaya çıkabiliyor. Mevsimsel değişkenlik gösterebiliyor.

Bu aylar tam alerji dönemi. Özellikle polen alerjisi olan kişilerin öğle saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkamamalarını öneriyoruz. Düzce alerji astım yönünden biraz şanssız diyebiliriz bu konuda.”

“KOAH’ın en önemli nedenin sigara”

KOAH’ın en önemli nedenin sigara kullanımı olduğuna vurgu yapan Dr. Tanrıverdi, konuşmasına şöyle devam etti:

“40 yaşın üzerindeyseniz, uzun yıllar sigara içtiyseniz ya da hala içiyorsanız, nefesiniz diğer insanlara göre daha çabuk daralıyorsa mutlaka KOAH var mıdır yok mudur diye bir sorgu fonksiyon testi yapıp kontrollü olmakta fayda var. Erken dönemde tanı koyabilirsek hastalığın ilerlemesini durdurup geriletme şansımız var. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren sigaranın ve sigaranın içerisindeki maddelerin zararlı etkileri azalmaya başlıyor. Ama kişinin akciğerleri hiç sigara içmemiş gibi olması için en az 15-20 sene geçmesi gerekiyor. Ancak KOAH açısından bakacak olursak genelde kalıcı değişiklikler oluşur. Tedavisi öncelikle KOAH’a neden olan faktörleri bulabilirsek başarabiliriz. Başta sigara kullanılıyorsa mutlaka sigara kullanımının bırakılması gerekiyor. KOAH’a neden olan mesleki, çevresel bir takım faktörler varsa bunların engellenmesi, özellikle kırsal bölgelerde ısınma ya da yemek pişirme amacıyla ocaklarda sobalarda tezek, odun gibi biyomes dediğimiz yakıtların yakılması ve bunların dumanına maruz kalınması özellikle kadınlarda KOAH oluşumuna neden olduğu için bunların azaltılmasına neden olduğu için azaltılması hatta ortadan kaldırılması gerekiyor. Hava yollarını genişletici rahatlatıcı ilaçlar var. Bunlar da yine aynı şekilde solunum yoluyla alınıp direkt olarak akciğerlerde etki gösterip kişinin öksürük, balgam gibi belirtilerini ortadan kalkmasını sağlıyor.”

Gün içerisinde uyukluyorsanız dikkat!

Uyku apnesi olan kişilerin ani ölüm riskinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çene Dr. Tanrıverdi, şunları söyledi:

“Uyku apnesi yine son 15-20 yılda bilinirliği artan oldukça önemli bir hastalık aslında ama toplum tarafından çok fazla bilinmeyen bir hastalık. Uyku apnesi hastalığı uyku esnasında üst solunum yolunun tıkanması ve bununla birlikte kan oksijen düzeyinde azalmayla görülen bir hastalık. Uyku esnasında boyundaki kaslarda gevşeme olur ve küçük dil bunlardaki bu sarkmalara bağlı olarak hava yolu tıkanır. Kişi uyku esnasında hava yolu tamamen tıkandığı için nefes alamaz. 10 saniye boyunca nefes alamadığında biz buna apne diyoruz. Yani solunumun yokluğu diyoruz. Bu apne sırasında kişinin solunu çabası devam eder. Dolayısıyla kişi bir müddet sonra bir şekilde uyanır. Bu her yaşta görülebilen bir hastalık ama orta yaşlarda daha çok görülüyor. Tedavi edilmediği zaten hastanın uyku kalitesini bozup, kişide ileri dönemlerde kalp, damar hastalıkları, felç, uykuda ani ölüm, kalp damar tıkanıklığı gibi hastalıklara neden olabiliyor. En önemli risk faktörü şişmanlık. Uyku apnesi olan 10 hastadan 6’sında şişmanlık var. diğer kişilerde de çene yapısında anomani varsa, çenesi küçük ya da geriye doğru çökük olan hastalarda uyku apnesi gelişebiliyor. Uyku ilacı olan, sigara ve alkol bağımlılığı olan kişilerde de solunum kaslarında depresyon oluşabildiği için bu kişilerde de uyku apnesi görülebiliyor. En önemli belirtisi horlama. Kişi gün içerisinde uyuklamaya başlayabiliyor.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.