UZMANINDAN TAVSİYELER

UZMANINDAN TAVSİYELER

Düzce Özel Çağsu hastanesi Doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Oprt. Dr. Fikret Baştımar, halk arasında en çok rastlanan reflü hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

 

 

Reflünün bir çok çeşidi olduğunu belirten Baştımar, çağımızda en çok mide reflüsünün şikayetlere yol açtığını söyledi, bir çok belirtisi olduğundan söz etti.

Baştımar, ? Yediklerimizin yemek borusuna doğru geri gelmesi sonucu oluşan şikayetler topluluğuna reflü hastalığı diyoruz. Midenin hemen üzerinde yanma ve acı su geliyor. En sık rastlanan bunlar. Bunların dışında, öksürük, nefes darlığı yapabiliyor. Astım benzeri bir tabloya yol açabiliyor. Göğüs ağrısı yapabiliyor, öyle çok oluyor ki ağrı hastalarımız kalp krizi geçirebiliyorum diye acile geliyorlar ve tetkiklerden geçiyorlar.? Dedi.

Baştımar, reflü olunmaması için neler yapılması gerektiğini ise şöyle sıraladı:

? haftada, iki, üç ya da dört günde bir böyle şikayetleriniz oluyorsa basit önlemlerle bundan kurtulabilirsiniz. Yatak başınızı, 30-45 derece arası yükseltmeniz lazım. Yemekle yatma arasına üç saat koymanız lazım, çünkü mideniz boşalacak geriye gelen olmayacak. Yemeklerinizi azar azar ve sık yiyeceksiniz. Acı su gelmesine, midenizin yanmasına yol açan gıdalardan uzak duracaksınız.?

Reflüyü önlemek için yağlı ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Baştımar, şikayetlerin devam etmesi halinde hekime başvurulması tavsiyesinde bulundu.

Baştımar, ? Yemek borunuz, mide ve on iki parmak bağırsağını görüntüleyecek endoskopi denilen işlem yapılacaktır. Bu işlemde reflünüz olup olmadığı kanıtlanacaktır. Bununla kanıtlanmazsa  pH-Metre ölçümü yapılacaktır. Bununla kanıtlanırsa ilaç tedavisi vereceklerdir. 2 ay düzgün kullandığınız zaman rahatlarsınız.? İfadelerini kullandı.

Özel Çağsu hastanesine mide bulantısı şikayetiyle gelen bir vatandaş ise sonrasında mide kanseri teşhisi konulması ve yaşadığı ameliyat sürecini anlattı.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.