İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamayla, Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve yurt genelinde tüketiminin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlendiği bildirildi.

 

 

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen bilgide, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezine yapılan zehirlenme başvurularında 2017 yılına oranla artış gözlendiği,  artışın yaşandı iller arasında komşu iller Zonguldak ve Sakarya?nın da olduğu bildirildi.

Mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğü belirtilirken, Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görüldüğü kaydedildi.

 Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinirken, Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığı vurgulandı.

Zehirlenme belirtilerinin, takriben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozukluklarla kendini gösterdiği kaydedildi.

Vatandaşların doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi halinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları istendi.

Ayrıca, Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi istenirken,  mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmesi ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.