ANNE BABALARA ÖNEMLİ UYARILAR

Düzce Tv izleyicileri sordu, Düzce Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Dr. Rıfat Can Öztürk cevapladı. Sağlık Rehberi programında bu hafta çocuk sağlığı konuşuldu.

 

 

 

 

 

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Dr. Rıfat Can Öztürk, Sağlık rehberi programına konuk oldu. İzleyicilerden gelen soruları cevaplayan Öztürk, yeni doğan bebeklerde göbek kordonu düşmeden banyo yapılabileceğini,temiz bakılması halinde kendiliğinden düşen göbek bağı yerinde kanamaların çok olmamasının normal olduğunu söylerken, hızlı ve sürekli kanamda ise hekime başvurulmasını istedi. Bebek idrarında görülen pembeliklerin anne sütünün azlığından kaynaklandığını söyleyen Öztürk, bebeğin az beslendiğine dikkat çekti.

Çocuklarda kuru öksürüğün nasıl geçeceğine dair bir soruyla ilgili olarak doğal yöntemler de öneren Öztürk, öksürük kesici şurupların uzun süreli kullanılmamasını istedi.

Öztürk, ? Çocuğunuz 5 yaşın altındaysa, sonbahar kış dönemindeyseniz, kreşe gidiyorsanız, alerjik hastalıklar, kuru öksürük için çok büyük risk faktörüdür. Kuru öksürüğün önce sebebini iyi belirlemek lazım. Ateş ve burun akıntısı olmadan öksürüklerse bunlarda çocuğun yaşı çok önemli. 5 yaş altında bu öksürüklerin en büyük sebebi mevsimlik grip gibi hastalıklar. Bunları geçirmek için çoğunlukta yaptığımız hata, öksürük şurupları, balgam şurupları ya da vücuda aslında savunma mekanizmasını bozan öksürüğü kesici şuruplar. Bunlardan kesinlikle uzak kalmak lazım.? Diyerek gün içerisindeki kuru öksürükler için odaları serin tutmaları gerektiğini söyledi, papatya yaprağı, fesleğen ve rezenenin üzerine limon sıkarak çocuğun bu karışımı 15,20 saniye solumasını önerdi. Bal ve zencefil kullanımıyla ya da  diğer alınan önlemlerle geçmemesi halinde ise hekime başvurulmasını istedi.

Devletin şart koştuğu aşılar dışında özel olarak yapılan aşılarla ilgili de konuşan Öztürk, bazı ailelerin aşı yaptırmak istemediğini söylerken hekime danışıp hangi aşıyı yaptırabilecekleri hakkında bilgi sahibi olabileceklerini belirtti. ? Aşı sizin çocuğunuz kadar çevredeki çocukları da koruyacaktır? diyen Öztürk, özel aşılar içinde ise hekim olarak kişisel tavsiyesinin menenjit aşının kesin olarak yapılması olduğunu dile getirdi.

Yeni doğan bebeklerin başında oluşan konaklar hakkındaki soruyu cevaplayan Öztürk ilk 6 ayda doğal yöntemler önerdi.

Öztürk, ? Konağı olan bebekte şunu gözden kaçırmamak lazım. 1,5 , 2 ay içinde önerilen ürünlerle gerilemiyor inatlaşıyorsa, bebeğinizin alerjik bir durumu olabilir. Bir takım başka hastalıkların da habercisi olabileceğini göz önünde bulundurmak lazım. Konaklar için geleneksel önerimiz, banyolardan önce zeytinyağı ile saçı ovalayıp, temizlemek. Bıngıldaktan korkara ailelerimiz eğer çok zorlanmıyorsa hiçbir şekilde zarar görmeyecektir korkmamak lazım. Banyodan sonra hafif tarayarak kolaylıkla kurtulabiliriz. Bebek yağları cildin nem dengesini bozabilir. Bebek nemlendiricileri ile bebeğinizin saçını güzelce masaj yapmak kurtulmanıza sebep olacaktır.? Dedi.

Çocuklarda el ayak hastalığının çok önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu hastalıkta ilaç kullanımına gerek olmadığını belirtti. En önemli tedavi edilmesi gereken problemin ağız içi yaraları olduğunu söyledi.

Öksürük ilaçlarını kısa süreli ve dikkatli kullanmak gerektiğini dile getiren Öztürk, terayağ ve bal kullanımında sıkıntı yaratacağını, su ve pekmezin ise daha faydalı olacağını vurguladı. Çocuklardaki alerjik hastalıklarda ise genetik yapının önemli olduğunu, korunmanın temel yolunun alerjenlerle minimum temas etmesinin sağlanarak ileriki dönemlerde yenmesine yol açacağını ifade etti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.