MUHASEBE MESLEĞİ’NİN GELECEĞİ

Dr.Fevzi Er

SMMM/Bağımsız Denetçi [email protected]

İşletme faaliyetlerinin kaynağı para hareketleridir. Bu nedenle ticari faaliyetlerin ilişkisi paraya dayanır. Para hareketlerinin kayıtlarını ve bu paraların yarattığı değerlerin işletmeye yansıması ile ilgili işlerin planlamasını muhasebe yapar. İşletme yönetimi, muhasebe verilerinin sonuçlarına göre işletmenin geleceğine yönelik kararlar alır. Finansal işlemleri para ile ifade edecek biçimde kaydetme ve sınıflandırma yaparak rapor hazırlamak ve raporu yorumlamak muhasebenin en önemli fonksiyonudur. Bu yönde işletme yönetimi için muhasebe önemlidir. İşletmelerin kuruluşundan varlığı sonlanıncaya kadar her süreçte muhasebenin işlevsel sorumluluğu vardır. Bir işletmede tüm faaliyetleri durdurabilirsiniz. Fakat muhasebe işletmenin tasfiye edilmesine kadar tüm süreçlerde vardır ve işletmenin hayatı bitinceye kadar tüm işlemleri yapar son noktayı koyarak işletmeyi kapatır. Bu nedenle kurumsallaşma sürecinin her safhasında rekabet edebilir düzeye gelmek için işini büyütmek zorunda olan ve teknolojik değişimlere ayak uydurmaya çalışan işletmelerin karar süreçlerinde muhasebe bilgilerine ihtiyaçları olacaktır.

Ülkemizde 1990’lı yıllara kadar işletmelerin vergi daireleri için defter tuttukları ve muhasebenin başka bir fonksiyonunun olmadığı algısı vardı. Ancak günümüzde ekonomideki kayıt dışılığı kayıt altına alma ve denetim amaçlı bilgi toplama uygulamaları ve bu yöndeki çalışmalar muhasebenin önemini arttırmıştır. Bu nedenle yeterli sayıda değilse de birçok işletme muhasebenin önemini kavrayarak kendi varlıklarını devam ettirmek için şeffaf ve gerçek verilere dayalı muhasebe kayıtlarını tutmaya başlamıştır.

Bu yönde muhasebe kayıtlarının tutulması yeterli olmadığının altını çizmekte yarar vardır. Amacına uygun muhasebe tutulması vergi idaresine karşı sorumlulukları yerine getirme bakımından olumlu olabilir. Ancak vergi temelli muhasebeyi bilgi temelli muhasebeye dönüştürmek gerekir. Bu yönde muhasebe düzeninde oluşan bilgilerin okunması, analiz edilmesi ve raporlanması ile işletmenin geleceğine ilişkin karar alınmasındaki etkinliği tespit edilmelidir. Çünkü bu süreçte elde edilen bilgiler işletmenin bütçesi, nakit akışı, nakit ihtiyacı, öz ve yabancı kaynak ihtiyacı, faaliyet giderleri, finansal planlama ve karlılık gibi konularda alınacak kararı doğrudan etkilemektedir. Bu yönde muhasebe bilgilerinin bilanço ve gelir tablolarında iyi okunması ve bu bilgilerin karar süreçlerinde doğru kullanılması işletmelerin geleceği açısından yararlı olacaktır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu(YTTK) muhasebenin geleceğine ilişkin öngörülerinde bilgi temelinde muhasebeye önem vermeyen işletme yöneticileri birçok sorunlarla karşı karşıya kalacaklarını vurgulamaktadır. Bu yönde muhasebe bilgilerine önem vermeyen işletmeler ve yönetim ile bu bilgileri doğru kullanmayan yöneticiler başarısız olacaklardır. Bilim alanındaki gelişmeler de muhasebe mesleğinin dönüşümünü işaret ediyor. Geleneksel muhasebe yöntemlerinin yerini internet tabanlı muhasebe sistemi alacaktır. Bu gerçekler doğrultusunda başarılı işletme yöneticileri muhasebe bilgi akışı işleyişinde bilgiyi iyi kullanan ve doğru kullanan kadrodan çıkacaktır. Bunun adı kurumsallaşarak dijitalleşmedir. Dijitalleşmeyi dikkate alarak bilgi temelli muhasebe ve denetim hedefi olan meslek mensuplarının yönettiği büro ve ofisler mutlaka birleşme ve kurumsallaşma programlarına başlamalıdır. Bu yönde teknolojik alt yapıya hazırlıklı olmaları mesleğimizin geleceği açısından yararlı olacaktır. ‘’Bu inançla meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutlar, muhasebe emekçilerine başarılar dilerim.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.