Cüneyt Yemenici: Borç edebiyatı yapmayı bırakın

Cüneyt Yemenici: Borç edebiyatı yapmayı bırakın

Cüneyt Yemenici: Borç edebiyatı yapmayı bırakın

Önceki dönemin Akçakoca belediye başkanı olan Cüneyt Yemenici, son günlerde belediye başkanı Okan Yanmaz’ın hem kendisine hem de  geçmiş dönem belediye yönetimine yaptığı eleştirilere sessiz kalmadı. Yemenici yaptığı açıklamada, Cumhur İttifakı’na bağlılık nedeniyle söylenenlere çoğu kez cevap vermek yerine suskun kalmayı tercih ettiğini belirtirken, artık dayanılmaz hâle geldiğini söylediği eleştirilere belgelerle yanıt verdi. Önceki dönem belediye başkanı Yemenici, mevcut belediye yönetimine de ”borç edebiyatı yapmayı bırakın’ dedi.

İşte Cüneyt Yemenici’nin yaptığı o açıklamanın tamamı:

Sevgili Akçakoca halkı!

Geçtiğimiz günlerde maaş gündemi ile toplanan Akçakoca Belediyesi olağanüstü meclis toplantısında, AK Parti belediyeciliği dönemimize ait yapılan alışılagelmiş suçlayıcı yaklaşıma cevap vermek zorunda bırakıldığımızı ve yapılan bilgi kirliliği ile kendi sorumluluk ve yönetim hatalarının bedelini geçmişe ve hizmet bekleyen vatandaşlarımıza ödetmek istendiğini ifade etmek doğru olacaktır.

Halkımızın büyük umutlarla ve beklenti ile seçtiği, çok yüksek oy tercihi ile göreve getirdiği belediye yönetimi ve başkanı seçildikleri günden itibaren sürekli ve bilinçli olarak hem Cumhur İttifakı ruhuna aykırı hareket etmekte hem de rakamlarla çok net ortada olan mali tabloya bakmaksızın borç edebiyatı yapmaya devam etmektedir.

Yaptığı ilk icraatı başkanlık makamının kapısını sökmek olan yönetim ikinci icraat olarak meydana yalan yanlış rakamlar ve bilgilerle dolu afiş asmak olmuş, bugüne kadar bilinçli ve ısrarla ‘çok büyük borçla devraldık’ sözlerini arkasına sığınmaya devam ettiği görülmektedir.

2018 yılı sonu itibari ile belediye mali tablosu ortadayken ve 2 sene gibi bir sürede elle tutulur, gözle görülür bir hizmet yapılmadığı ortadayken hesapsız ve karşılığı belli olmayan harcamalar, bütçe giderlerinde oluşan hesapsız büyük israflar, 2020 yılı sonu itibariyle belediyenin kısa vadeli borçları iki katına ulaşmıştır. Belediye yönetimi verdiği sözleri unutmuş olacak ki kapıyı tekrar taktırarak bir israfa daha sebep olmuştur. Dönemimize ait yukarıda belirttiğimiz tablodan da anlaşılacağı gibi, 2 yıl gibi kısa sürede özkaynakları (arsa, işyeri, gayrimenkul, v.s.) 40 milyon liradan 9 milyon liraya düşmüştür. Devrettiğimiz dönemde cari oran olarak tanımlanan değer, yani belediyenin borç ödeyebilme kabiliyeti (bir nevi 100 üzerinden notu) 0.91’lik bir orandan 0.58’lik bir orana düşürülmüş, belediyemize ait kaynaklar adeta % 75 oranında eritilmiş, hızla borç batağına sürüklendiği görülmektedir.

2013 yılında göreve geldiğimizde bu oran 0.73 iken Ak Parti belediyeciliği döneminde 0.91 yükseltilmiştir. Bu oran adeta mali tablonun güven notudur. Geçmiş dönemlere sürekli suçlayıcı ifadelerde bulunmak, özellikle de Ak Parti belediyeciliği dönemine büyük suçlamalarda bulunmak size ve ilçemize hiçbir şey kazandırmaz. İçme suyu barajı ve arıtma tesisine laf atarak tarihe geçmiş bu yatırımları ’80 milyona mal olmuş, hibe demişlerdi hibe değilmiş’ gibi söylemlerle bu elzem yatırımı karalamaya çalışmak da, ilçemize bir şey kazandırmaz.

 

Belediyeler elbette borçlanabilir. Ak Parti dönemlerinde de borçlanmalar olmuştur. Seçim döneminde yalan yanlış rakamlarla çokça eleştirdiğiniz, yaklaşık 12 milyon liraya mal olmuş, halkımızın çok sevdiği ve sahiplendiği 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda yaptığımız binaya 6 milyon civarı bedelle, yine hastane yapımı için 2.4 milyon aldığımız araziyi 4,5 milyon lira gibi rakamla vergi ve sigorta borcundan düşerek devlete vermiş olmanıza rağmen borç stokunu artırmayı başarmak da ayrıca irdelenmesi gereken başkaca bir husustur.

 

Ayrıca ABİTAŞ  şirketinin mali tablosunun da izlenmesi, kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Sürekli olarak geçmişe suç atarak, rakamları yalan yanlış afişlere yazarak bu işin sürdürülmesi mümkün değildir.  içine düşürdüğünüz bu mali tablonun da, verilemeyen maaşların da, yok pahasına satılan gayrimenkullerin de, devlet adamlığını bırakın insan olmanın hasletlerine sığmayan üslubun da, Cumhur İttifakı ruhuna aykırı hareketlerin de sorumlusu Ak parti değildir.

Belediyemize ait gayrimenkullerin değerlerinin çok altında satıldığını, usule uygun fakat vicdanlara uymayan bir satış yoluna gidildiğini, kamunun nasıl zarara uğratıldığını da görüyoruz. Bu satışı yapılan yerler sizin olsaydı bu bedellerle satıp takas eder miydiniz

 

Ak Parti belediyeciliği dönemlerinde bırakın gayrimenkulleri yok pahasına satmayı, satış bile yapılmamış. Aksine sürekli olarak arsa, işyeri ve devasa hizmetler kazandırılmıştır.

 

Ak Parti belediyeleri her anlamda örnek alınması gereken belediyelerdir. Sağlanan gelirlerle bile personelimizin, emekçi kardeşlerimizin hakları verilmemiştir. Sorumluluk ve yetki kendilerinde olmasına rağmen maaşların ödenememe sorumluluğunun bizde olduğunu ima etmek son derece yanlış bir anlayıştır. Uzun vadeli planlar yapılmadan, günü kurtarmak mantığı ile hareket edilmeye devam edildikçe belediyemizin iflası kaçınılmaz olacaktır.

 

Sonuç olarak bu kısa sürede borç miktarı 30 milyon TL artmış, özkaynaklar (arsa, işyeri istasyon ve benzeri) 30 milyon TL azalmış, karşılığında elle tutulur gözle görülür bir hizmetin olmadığını belirtmek isteriz.

 

Görüldüğü gibi hesap ortadadır. Yönetimin suçlayıcı siyaseti bırakarak kendine gelmesi, hizmet bekleyen vatandaş ve maaş bekleyen personel önceliği olmalı, hiç bir bahane bunların sebep olmamalıdır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

KAYNAK: AKÇAKOCA TV


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.