Yeni Kurallar Yürürlüğe Girdi

Yeni Kurallar Yürürlüğe Girdi

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan yeni trafik kuralları Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Yeni düzenleme ile değişenler arasında emniyet kemeri takma zorunluluğu, motosiklet sürücüleri için gözlük takma kuralı, motosiklet ve scooter sürerken fosforlu yelek giyme gibi kurallar yer alıyor.

Yönetmelikle taksilerde en az 1 adet, minibüslerde ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ve bu madde kapsamında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan araçlarda toplam koltuk sayısının en az 10'da 1'i oranında 'çocuk bağlama sistemi' olacak.

Otobüs ve minibüslerde emniyet kemeri takılmadığı sürece araç trafikte hareket edemeyecek.

Motosiklet, scooter ve elektrikli bisikletler yalnızca kask değil, ‘gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz’ koruma gözlüğü takmak da zorunlu hale geldi. Ancak kaskta gözlük bulunuyorsa ayrıca gözlük aranmayacak. Ayrıca, sürücüler ve taşınması halinde yolcular, gece seyahatlerinde görünürlüklerini sağlayacak şekilde reflektif yelek ve benzeri giyinmek zorunda.

ÖĞRENCİ SERVİSLERİNDE ERTELEME

Yeni yönetmelikle daha önce koyulan öğrenci servislerinde bazı kuralların uygulanması ise ertelendi. "Her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurma; her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler kurma; tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurma zorunluluğu" 2016 model servisler için için 2025'e, 2017 model araçlar için 1 Temmuz 2024 tarihine dek ertelendi.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.