Fındığını Bekleten Üretici Mağdur Oldu

Fındığını Bekleten Üretici Mağdur Oldu

Fındığını Bekleten Üretici Mağdur Oldu

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, başta AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır olmak üzere, oda ve borsa temsilcilerinin geçtiğimiz fındık sezonunda yaptığı fındığı elinizde tutun çağrılarına uyan ve fındığını depolarda saklayan üreticilerin zarar ederek mağdur olduğunu belirtti.

İYİ Parti İL Başkanı Er konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “2021  Fındık sezonuna yaklaştığımız şu günlerde, fındık üreticimizin mağduriyetleri artarak devam etmektedir. Geçtiğimiz sene Düzce Milletvekilimiz Sayın Fahri Çakır katıldığı bir televizyon programında  fındık üzerinde doktora yazacak bilgi ve tecrübeye sahibim. Üretici emeğinin karşılığını kesinlikle almalı, fiyat bu sene geçen senenin altına kesinlikle düşmeyecek. Üreticiye önerim ne olur emanete vermesinler, tüccara fındıklarını satmasınlar, ellerinde bekletsinler demiş, Düzce dışındaki oda ve borsa temsilcileri "Stoklarda da hiç fındık yok. Her ne kadar fiyat yüksek görünse de piyasa Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatının üzerine çıkabilir. Bu olasılıkları göz önüne alarak fındığınızı ihtiyacınız kadar satın ve emanete fındık vermeyin.  “Üreticilerimiz paniğe kapılıp fındığını satmasın, bekletsin. Piyasanın fındığa ihtiyacı var ve fiyatlar yakında üreticinin istediği noktaya gelecektir” tarzında açıklamalar yapmıştır” dedi.

"Fındığı elinde tutan üretici zarar etti"

Fındığı elinde tutan üreticinin zarar ettiğini belirten Er, “Özetle üreticiye fındığınızı pazara erken indirmeyin, emanete vermeyin yani kendi elinizde ambarınızda tutun denmiştir. Bu söylemlere güvenen ve fındık fiyatının artacağına inanan fındık üreticisi fındığını satmamış, bugünkü güncel fiyatla zarar etmiştir. Geçtiğimiz dönem 24 TL olan fiyat 21 TL ye gerilemiş, enflasyon ve artan gıda maliyetleri baz alındığında üretici ciddi bir zarara uğramıştır. Devletin üreticiyi koruma adına adımlar atması gerekmekte, zararın önüne geçilmesi zaruri görünmektedir.  Ayrıca yeni sezonla alakalı olarak fındıkta oluşan tekel yapı, fındık fiyatını maniple etme çalışmalarına başlamış gözükmektedir. Özellikle rekolte ile alakalı yıllardır söylediğimiz üzere ‘ resmi’ bir açıklama kanalı geliştirilmeli, üretici rekolte ile alakalı olarak önünü görebilmelidir. Rekolte ile Spekülasyonların oluşturduğu zarar ortadadır. Çözüm beklenmektedir” dedi.

"Tarım Bakanlığı yetkililerini göreve çağırıyoruz"

 Gübre fiyatlarındaki artışın üreticiler üzerinde oluşturduğu yükün taşınamaz boyutlara geldiğini belirten Er, “ Örnek olarak Gübretaş 26 , çiftçi dostu diye bilinen TMO da bir aydan kısa bir zaman içerisinde 102 TL’den 110 TL’ye yükselmiştir ki üreticiyi mağdur etmeme adına Tarım Bakanlığı yetkililerini fiyat kontrolleri ile alakalı olarak da göreve çağırıyoruz” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.