DESOB’dan Esnaf İçin 10 Maddelik Talep

DESOB’dan Esnaf İçin 10 Maddelik Talep

DESOB’dan Esnaf İçin 10 Maddelik Talep

DESOB pandemi döneminde esnafların yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin içerdiği rapor hazırlayarak, ilgili makamlara gönderdi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı kabinesinin 29 Mart tarihi itibari ile toplum sağlığını ve pandeminin azaltılarak normalleşmenin gerçek anlamda yaşanmasını amaçlayarak aldığı kararlar sonucu Düzce’de de yeniden kısıtlamalar getirildi.

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Kayıkcı'nın hazırladığı “Düzce Esnaf ve Sanatkârlarımızın devletimizden ve hükümetimizden talepleri" başlıklı 10 maddelik rapor Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TESK, Düzce milletvekilleri Ayeş Keşir, Ümit Yılmaz, Fahri Çakır, Ak Parti Genel Merkezi, MHP Genel Merkezi, İyi Parti Genel Merkezi, CHP Genel Merkezi’ne gönderildi.

Destek ve yardımlar yeterli değil

Hazırlanan raporda yapılan destek ve yardımlar yeterli olmadığının, bu süreçten fazlası ile etkilenmiş olan Esnaf ve Sanatkârların tükenme noktasına geldiği belirtilerek, “Her ne kadar insan ve toplum sağlığını korumak için alınmış ve devletimiz tarafından salgından etkilenerek gelir kaybı yaşayan esnaf ve sanatkârlara mali destek ve yardımlar yapılmış olsa da maalesef yaklaşık bir yıldır işyerleri kapanan ve çok kısıtlı zamanlarda faaliyetlerini sürdürmelerine müsaade edilen Esnaf ve Sanatkârlar için verilen destek ve yardımlar yeterli gelmemekte, bu süreçten fazlası ile etkilenmiş olan Esnaf ve Sanatkârlarımız artık gerçekten tükenme noktasına gelmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Esnaf ve sanatkârların pandemi dolayısıyla Devlet ve Hükümetten başlıca talepleri şu şekilde sıralandı:

Kısıtlamaya denk gelen günlerde çalışma saatleri açısından Bakkal, Büfe, Kasap şarküteri vb. gibi esnaf ve sanatkârlarımızın saatlerinin daha esnek hale getirilmesi ulusal ve zincir marketler karşısında ayakta kalabilmeleri için bu konuda bir pozitif ayrımcılık yapılması gerekmektedir.

2- Kısıtlama günlerinde büyük zincir mağaza ve marketlerde sektörel anlamda faaliyeti durdurulan esnaf ve sanatkârlarının sattığı ürün satışlarının yasak hale getirilmesi gerekmektedir, çünkü bir yandan küçük esnafın işyeri kapatılarak satış yapması engellenirken diğer yandan büyük zincir mağazalar da küçük esnafın satışını yaptığı konfeksiyon, nalburiye, züccaciye ve hatta oto lastiğine kadar varan ürün ve malzemelerin satışına müsaade edilmesi kesinlikte etik olmadığı gibi rekabet açısından da doğru değildir.

3- 2021 Yılında Bağkur primleri artmıştır. Pandemi döneminde zaten çok zor koşullar altında ayakta durmaya çalışan esnaf ve sanatkarlarımız Bağkur ve sigorta prim borçlarını ödeyememektedir. Bu sebeple Bağkur ve sigorta primlerinin aşağıya çekilmesi, daha etkili teşviklerin sağlanması ve bu şartlar altında dahi primlerini düzenli olarak ödemeye çalışan esnaf ve sanatkarlarımızın da teşviklerden yararlandırılması gerekmektedir.

4- Esnaf ve Sanatkârlara pandemi dolayısı ile verilen teşvik ve kredi ödeme sürelerinin daha esnek hale getirilerek uzatılması gerekmektedir.

5- Lojistik sektörü her ne kadar pandemi kısıtlamalarına dahi olmasa da nakliyeci ve servisçi esnaf ve sanatkârların araçların ile ilgili motorlu taşıt vergileri, kasko ve trafik sigortası işlemleri ve fiyatlarının yanı sıra akaryakıt fiyatlarında da iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir.

6- İşyeri kıra o an Esnaf ve Sanatkârların malum süreçte kiralarını ödemekte büyük sıkıntılar yaşandığı görüldüğünden zaten Devletimiz tarafından sağlanmış olan Kira desteklerinin tutarlarının ciddi şekilde artırılarak sürelerinin uzatılması gerekmektedir

7- Belediyeler tarafından tahsil edilen su paralarında indirim uygulanması, tabela ve reklam vergileri ile Çevre temizlik vergileri ve Katı atık bedellerinin pandemi süresince alınmaması gerekmektedir.

8- Bilindiği üzere kapalı alanlarda virüsün yayılma olasılığı ve vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere çoğunlukla alışveriş merkezleri ve büyük marketlerde kalabalık gruplar oluşturulmasının önüne geçmek ve mesafe yönünden bulaş hızı göz önünde bulundurulduğunda, bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla insanların ihtiyaçlarını açık havadaki semt aralarından karşılamalar daha makul olacağından semt pazarlarının çalışma sürelerinin gözden geçirilerek açık tutulması gerekmektedir.

9- Pandemi süreci devam ettiğinden Esnaf ve Sanatkârlara yönelik en az 1 yıl ödemesiz ve toplamda 3 yılda geri ödenecek olan acil ve faizsiz can suyu kredisi verilmesi gerekmektedir.

10 - Devletimiz ve Hükümetimiz tarafından çıkarılarak Esnaf ve Sanatkarlarımıza sunulacak olan tüm kredi, teşvik, destek ve yardımlardan meslek ve sektör gözetilmeksizin tüm esnaf ve sanatkarın faydalandırılması gerekmektedir.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.