Düzce'de Tarlalar Boş Kalmasın

Düzce'de Tarlalar Boş Kalmasın

İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de de tarımsal verimliliğin adeta dibe vurduğunu,  çiftçiler ile ilgili bir an önce acil önlem planlarının yürürlüğe girmesi gerektiğini belirterek,” Aksi halde Düzce’de de yaşandığı üzere tarlalar boş kalacaktır” dedi.


İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, çiftçilerin haciz gelmesin diye traktörünü saklayacak durama geldiğini belirterek, “Tarım ülkemiz için hem bir sürdürülebilir kalkınma, hem de bir milli güvenlik meselesidir. Ülkemiz Son 20 yılda, tam 4,5 milyon hektar tarım arazisini basta ekonomik gerekçeler sebebi ile kaybetmiş, gerek Düzce’de gerekse de ülke genelinde tarımsal verimlilik adeta dibe vurmuş, çiftçimiz ürettiği üründen kar edemez hale gelmiş hatta maddi zararlar büyük boyutlara ulaşmıştır. Nitekim çiftçimizin de, geçmişte 2 milyar 600 milyon lira olan banka borcunu, 138 milyara, toplam borcunu ise, 200 milyar liraya çıkmış, çiftçilerimizin var olan sermaye gücünü kaybetmiştir. Bugün ne yazık ki çiftçimiz, haciz gelmesin diye, traktörünü saklayacak duruma gelmiştir” dedi.
 
Er,  Hükümete ve yetkili kurumlara bu hayati sorun ile alakalı önerilerini söyle aktardı; 
1) Çiftçilerimize yapılmakta olan bütün icra ve takipler bir an önce durdurulmalıdır.
2) Bu mevcut çiftçi borçlarını, çiftçinin borcunu ilk aldığı şartlar içerisinde; sübvansiyon haklarını da koruyarak, faizsiz, masrafsız, bir yıl ödemesiz, ertesi yıl ise, sadece faiz ödemeli, anaparayı da, 5 yıl vadelendirerek çiftçimize ödeme imkânı sağlanmalıdır.
3) Çiftçimize ödediği miktar kadar, kredi imkânı sağlanmalı ve çiftçinin döner sermaye dengesi korunmalı; üretim yapmasının önü açılmalıdır .
 4) “Ulusal Tarım Master Planı” uygulamaya konmalı, neyin, nerede, nasıl, ne miktarda, ne için ve nasıl bir katma değer yaratılarak üretilebileceği, hem çiftçiye, hem de sanayiciye önceden söylenmelidir.
5) Tarımdaki yeni teknolojiler, üreticiyle buluşturulmalı, bilgi ve veri temelli, tarım-gıda değer zincirini oluşturmak için, teknoloji ve inovasyon stratejisi geliştirilmelidir. Bu çerçevede, “Türkiye Tarım Büyük Verisini” oluşturup, bu veri araştırmacılara açılarak, böylece akıllı planlama, tahmin, öngörü ve modelleme araçları oluşturulmalıdır”.
 
Çiftçilerin yaşam standardını kaybedip kuru ekmeğe muhtaç hale geleceğini belirten Er, “Pandemi  şartları bize bir kere daha göstermiştir ki çiftçilerimiz ile alakalı acil önlem planları bir an önce yürürlüğe konmalıdır. Aksi halde Düzce’de de yaşandığı üzere tarlalar boş kalacaktır. Çiftçi ekim yapmaktan vazgeçecek, yaşam standardını kaybedip kuru ekmeğe muhtaç hale gelecektir. Çiftçimizi rahat yasam koşullarına ulaştırmak ve tekrar tarlasını ekecek hale getirmek devletimizin asli görevi olup, çiftçilerimizi bir an önce içinde bulundukları bu borç ve faiz sarmalından kurtarmamız gerekmektedir” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
23.02.2021
16:40

iyiler

Katılıyorum   Katılmıyorum
%60,31
tarlaları boşaltanlar samanı ithal etmek zorunda kalırlar. Gıda üretimine önem vermeyenler utansın.


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.