Erkek Meslektaşlarına Parmak Isırtıyor

Erkek Meslektaşlarına Parmak Isırtıyor

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü’nde 9 yıldır Acil Tıp Teknikeri ve ambulans şoförü olarak görev yapan Dilek Ünal, erkeklerin ağırlıklı olduğu ambulans şoförlüğü mesleğinde başarılarıyla meslektaşlarına örnek oluyor. Türkiye’nin en yoğun araç trafiğine sahip Bolu Dağı geçişinin de bulunduğu Kaynaşlı Acil Sağlık Merkezinde görev yapan kadın ambulans şoförü, hem zamana hem de erkek meslektaşlarına meydan okuyor.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimliği Kaynaşlı 112 Acil Sağlık Merkezi’nde 9 yıldır ambulans kullanan Dilek Ünal, ambulans şoförlüğünün yanı sıra Acil Tıp Teknikeri olarak ta vatandaşların yardımına koşuyor.

Tutkusu olan araba kullanma sevgisi ile ambulans kullanmaya başlayan Dilek Ünal, ilçedeki en acil sağlık vakalarına en kısa sürede yetişmek ve ilçe halkına yardımcı olmak için canla başla çalışıyor. Ünal, ayrıca araç trafiğinin en yoğun olduğu D-100 Karayolu Bolu Dağı geçişi ve TEM otoyolu Bolu Dağı Tüneli’nin bulunduğu mevkide kazalara da müdahale ederek, insanları hayata bağlıyor.

Erkek egemen bir mesleği başarı ile sürdüren Dilek Ünal, vatandaşların kendisini ambulans direksiyonunda gördüklerinde çok şaşırdıklarını belirterek; “9 Yıldır Düzce Sağlık İl Müdürlüğü’nde Kaynaşlı 1 Nolu Acil sağlık merkezinde görevliyim. Acil tıp teknisyeni olarak görev yapıyorum ama zaman zaman ambulans şoförü olarak ta görev yapıyorum. Bir bayanı ambulans koltuğunda görünce çoğu zaman şaşırıyorlar. Ancak şu an yerel halk alışmış durumda. Güzel geri dönüşlerde oluyor. Bunlar bizi mutlu ediyor. Zaten yaptığımız işi severek yapıyoruz” dedi.

  “Kadınların yapamayacağı iş yok”

Dilek Ünal, kadınların yapamayacağı iş olmadığını, bütün işleri yaptıklarını belirterek, ambulans şoförlüğünün zor taraflarını anlattı: “Bence kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok. Özellikle bizim yaptığımız bu iş sedye kaldırmak, hasta taşımak gibi beden gücü de gerektiren bir iş. Bu işi yapmak istedikten sonra birde bu işi seviyorsan, bunun bilinciyle yapıyorsan hiçbir zorluğu yok, yapılabilir. Dışarıdan bakıldığında zor olarak görülüyor, içine girince de zorlukları var. Ama önemli olan sizin mesleğinizi sevmeniz, bunu sevdiğinizde çokta başarılı olabiliyorsunuz. O nedenle ben kendi adıma söyleyeyim herhangi bir zorlukla karşılaşmıyorum. Zaten halkımızda bize yardım ediyor.”

  “Ambulans şoförlüğüne araç kullanmayı sevdiğim için başladım”

Araç kullanmayı sevdiği için ambulans şoförlüğüne başladığını ifade eden Dilek Ünal; “Ben araç kullanmayı seviyordum. Ambulans kullanmakta çok hoşuma gidiyor. Ayrıca arka kabinde sağlıkçı olarak ta çalıştığım için ambulansta müdahale eden sağlıkçı arkadaşların yaralanmadan vakalara rahat müdahale edebilmelerini sağlayacak koşulları da bildiğim için şoförlük yapmayı da seviyorum. Bunun bilinciyle harekete ediyoruz. Ayrıca bu ambulansları sürebilmek için ileri sürüş teknikleri eğitimi de alıyoruz. Düzce’de daha yeni bir eğitimimiz vardı. O eğitimi de birincilikle bitirdim ayrıca. Ambulans sürmek hem sağlık personeli olarak hem de arkadaşlara yardımcı olmak çok güzel bir durum” dedi.  

  “Vakalarda ambulansın sürücü koltuğundan kadın inince tepkiler değişiyor”

  Dilek Ünal, vakalara gittiklerinde tepki gösteren hasta yakınlarını ambulans sürücü koltuğundan kadın indiğini gördüklerinde tepkilerini değiştirdiklerini söyleyerek: “Vakaya gittiğimizde ambulanstan indiğimde bazen dikkat etmiyorlar. Önce bir abi falan diyorlar sonra pardon abla biz erkek bekliyorduk falan diyorlar. Birde güzel durumlarla da karşılaşıyoruz. Halk alışmış durumda. Güzel, sıcak tepkilerde gösteriyorlar. Pek fazla olumsuz durumla karşılaşmıyoruz” diye konuştu.

  İleri sürüş eğitimlerinde birinci oldu

  İleri sürüş teknikleri eğitimlerinde birinci olduğunu anlatan Dilek Ünal şunları kaydetti: “O çok güzel. Düzce’de tek bayan ambulans şoförü benim. Eğitimlere gelen arkadaşların tamamı erkekti. Sürüşlerde falan hepsi şaşırdılar ama sürüşü tamamlayıp birinci olunca hepsi tebrik ettiler, alkışladılar. Diğer ambulans şoförlerinin ve meslektaşlarımın da hoşuna gidiyor. Çünkü ambulansı bir bayanın kullanması da güzel bir şey. Bu iş yapabilir olması, onlarla aynı işi yapabiliyorsun. Bir sağlıkçı olarak bir sürücü olmak çok daha iyi. Ekip arkadaşlarına faydası çok büyük çünkü.”  

  Ünal; Pandemi sürecinde kadın ambulans şoförü olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi

  Türkiye’yi ve dünyayı etkileyen COVİD-19 pandemisinde yaşadıklarını anlatan Dilek Ünal şunları söyledi: “O süreçte bizim en çok zorlandığımız konu özel kıyafetler giydiğimizden dolayı o kıyafetlerin verdiği bir sıkkınlık, rahat hareket edememe var. Onun dışında hasta yakınları tepki gösteriyor. Biz durumu anlatmaya çalışıyoruz. Mesafeleri korumaları konusunda. Çoğu zaman vakalara gittiğimiz zaman kimsede mesafe yok, maske yok. Herkes içiçe. Biz uyardığımız zaman onlardan tepki alıyoruz. Bizlerde bu hastalığa yakalandık, atlattık. Özellikle aileniz yoksa ve tek yaşıyorsanız bunun sıkıntıları daha da büyük oluyor. Bu nedenle biz gittiğimiz vakalarda insanları mesafelerini korumaları, maskelerini takmaları, kalabalık ortamlarda uzun süre durmamaları konusunda uyarıyoruz. Buna iyi tepki verenlerde oluyor, ister istemez kötü tepkilerle de karşılaşıyoruz.”

“Bize seçme ve seçilme hakkını veren Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarımı sunuyorum”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye ve Dünyada kadınların günün kutlayan Dilek Ünal; “Öncelikle bir kadınlara seçme seçilme hakkını veren Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarımı sunuyorum. Bizim şu anda erkeklerle ayrım gözetmeden bu işi yapabilmemizi sağlamış. Bunun gururunu yaşıyoruz. Avrupa da biler kadınlara bu kadar değer verilmezken ilk önce Türkiye’de kadınları değeri gösterilmiş. Bu vesileyle de dünya kadınlar gününde bütün kadınların gününü kutluyorum ve her kadın hiçbir işten korkmadan cesurca, azimle her işi yapabilir. Yeter ki kendilerine güvensinler” dedi.    

Haber: S. AKYOL - H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.