Günden Konuya Açıklık Getirdi

Günden Konuya Açıklık Getirdi

Kamuoyunda lastik yakma tesisi olarak bilinen kanun maddesinde öyle bir madde çıktı ki Düzce’de her yere doğalgaz verilebilmesinin yolu açıldı. Düzce Belediyesi AK Parti Grup başkan vekili Hasan Günden, kanunda yer alan ve milletvekillerinin bile üzerinde durmadığı kanun maddesine açıklık getirdi.

Geçtiğimiz hafta TBMM’de görüşülerek kanunlaşan Düzce kamuoyunda atık lastiklerin yakma tesisleri kanunu ile bilinen ve büyük spekülasyonlara neden olan “Elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” oy çokluğuyla meclisten geçerek yürürlüğe girdi. Yaklaşık 47 maddeden oluşan kanun kamuoyunda kullanılmış lastiklerin yakılarak enerjiye dönüştürülmesi için kurulması planlanan tesislerle gündeme gelmişti. Ancak aynı kanunun 8. maddesinde doğalgaz dağıtım firmalarına sorumluluk yüklendiği de ortaya çıktı. Kanunun 8. maddesinde “MADDE 8 – 4646 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bentler eklenmiştir.

"4) Kurul, bir tüketiciye sözleşme süresi içerisinde doğal gazı tedarik etmekte olan şirketlerin iflası, lisanslarının iptal edilmesi ve/veya organize toptan doğal gaz satış piyasası çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda temerrüde düşmesi gibi nedenlerle doğal gaz tedarik edilemeyen veya serbest tüketici olma hakkına sahip olduğu halde gaz tedariki sağlanamayan tüketicilere gaz arzı sağlamak üzere bir veya birden fazla lisans sahibini son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirebilir. Son kaynak tedarikçisi ve son kaynak tedarik bedelinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.

5) Piyasada rekabet ortamının oluşturulması amacıyla Kurul belirli bir lisans sahibinin ya da lisans sahiplerinin Kurul tarafından belirlenen miktar veya orandaki doğal gazın organize toptan doğal gaz satış piyasasını kullanmak suretiyle alım satımını yapmalarını teşvik edebilir ve/veya zorunlu hale getirebilir. Bu konuya ilişkin hususlar yönetmelikle düzenlenir" ifadeleri kanunlaştı.

GRUP BAŞKAN VEKİLİ GÜNDEN FARK ETTİ

Milletvekillerinin bile üzerinde çok fazla durmadığı madde ise son günlerde hava kirliliği ile mücadele eden Düzce’de hava kirliliğinin az da olsa önüne geçebilmenin yolunu açıyor. Hayata geçirilen kanun maddesini fark eden Düzce Belediyesi AK Parti Grup Başkan vekili Hasan Günden; “Geçtiğimiz hafta TBMM de görüşülen ve kabul edilen ‘’Elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’’ da ilimizi de yakından ilgilendiren, özellikle kış aylarında yaşadığımız hava kirliliği sorununu bir nebze de olsa azaltması açısında ufak da olsa müjde niteliğinde bir değişiklik yapıldı.

Kanunun 8. Maddesi 8 nolu paragrafta;

8) 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yapı kayıt belgesi alan yapının bulunduğu bölgenin uygulama imar planı olmaması veya uygulama imar planı olmakla birlikte yolların imar mevzuatına uygun olarak açılmamış olması halinde; ilgili belediyenin meclis kararı alarak bu bölgelerde yapılacak şebekelerin yapım tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde deplase edilmesi gerektiğinde yatırımın deplase edilen kısmıyla ilgili tüm maliyetleri üsteleneceğini taahhüt etmesi şartıyla, doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından bu bölgelere şebeke yatırımı yapılabilir.’’ denmektedir.

Bildiğiniz gibi Düzcemiz coğrafya olarak Türkiye nin ender güzellikteki illerinden biridir. Aynı coğrafi yapının bir de dezavantajı vardır. İlimizin dört etrafı dağlarla çevrilidir. Özellikle ilçe merkezimizde hava sirkülasyonu az olduğundan kirli hava dağılamamaktadır. Hava kirliliğini azaltmanın çeşitli yolları vardır . Kirliliği azaltmanın önemli bir yolu da bölgede doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasıdır. Merkez mahallelerimizde bazı cadde ve sokaklarda oturan vatandaşlarımızın doğalgaz bağlantı talepleri ‘’imar planı’’ ve ‘’ İmar planı uygulanması (Yolların terki)’’ şartından dolayı yetkili dağıtıcı tarafından yerine getirilemiyor, vatandaşlarımız belediye ile dağıtıcı firma arasında çözümü zor bir süreç yaşıyordu. Doğalgaz abone bağlantı taleplerinde yetkili dağıtıcı o talebin olduğu yerin imar planı olup olmadığına, var ise de plan uygulamasının yapılıp yapılmadığına yani plandaki yolların terk edilip edilmediğine bakıyordu, Eğer o bölgenin imar planı yoksa veya imar planı varsa bile plandaki yolların terki yapılmadığı sürece ilgili yasası gereği o bölgeye doğalgaz bağlantısı yapamıyordu. Şimdi bu yeni düzenleme ile ‘’İmar planı’’ şartından dolayı doğalgaz bağlayamama mazereti ortadan kalmış oldu. Düzce ilimiz merkezindeki birçok mahallede bazı cadde ve sokaklarda, yeni yapılaşma olan birçok yerde Belediye meclisinin bu bölgelerde yapılacak şebekelerin yapım tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde deplase edilmesi gerektiğinde yatırımın deplase edilen kısmıyla ilgili tüm maliyetleri üsteleneceğini taahhüt etmesi durumunda ilgili dağıtım şirketi artık vatandaşların bu talebini karşılamak zorunda. İnşallah bu yeni düzenlemenin uygulanması ile ilimizde hava kirliliği oranında az da olsa azalma olacaktır” ifadelerine yer verdi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.